Culemborgse Schoolorkesten geven concertjes

CULEMBORG In de meimaand presenteert de Culemborgse Schoolorkesten (CSO) zich met een viertal concertjes in verschillende zorgcentra in Culemborg, het Elisabeth Weeshuis en op de Markt tijdens het Vrijstadfestival.

Vanaf oktober 2016 zijn ruim 80 leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de 1e klas voortgezet onderwijs als deelnemer gestart aan het project Culemborgse Schoolorkesten. In totaal ontvangen alle deelnemers 22 gratis muzieklessen. Voor velen betekende dit een eerste kennismaking met het maken van muziek op een 'eigen' instrument. De deelnemers konden dit jaar kiezen uit de instrumenten: hobo, klarinet, saxofoon, dwarsfluit, drumstel en slagwerk, piano en keyboard, viool en cello. Dankzij een subsidie van Stichting Elisabeth Weeshuis kunnen bijna alle deelnemers hun instrument mee naar huis nemen om op te oefenen.

SPELEN IN EEN ORKEST Sinds januari leren de deelnemers ook samen te spelen in een orkest. Onder leiding van een echte dirigent leren de deelnemers in 18 gratis lessen een aantal muziekstukken met elkaar te spelen. Samenspelen in een orkest met verschillende instrumenten is namelijk heel wat anders dan zelf muziek maken op een instrument. In mei geeft de Culemborgse Schoolorkesten concerten. Op zaterdag 13 mei is dit om 14:30 uur in Zorgcentrum Beatrix en om 16:00 uur in Elisabeth Weeshuis, op zondag 14 mei om 14:30 uur in buurtrestaurant Proeftuin De Ontmoeting, op zaterdag 20 mei om 14:00 uur in zorgcentrum Kulenburg en op zondag 28 mei om 13:00 uur tijdens het vrijstadfestival, waar een samenstelling van alle orkesten in de muziektent op de markt speelt.

MUZIEK MAKEN VERBINDT Culemborgse Schoolorkesten heeft tot doel om zoveel mogelijk kinderen een muziekinstrument te leren bespelen en samen muziek te leren maken. Samen muziek maken verbindt. Het stimuleert de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden. Het project Culemborgse Schoolorkesten is een initiatief vanuit Kunsteducatie Culemborg (KEC) in samenwerking met harmonie Pieter Aafjes en Brede School Culemborg. Vanaf dit schooljaar werken ook het Katholieke Wilhelmina College en ORS Lek en Linge mee aan het project. In de afgelopen 2 jaar werd CSO mede mogelijk gemaakt door subsidies uit het programma 'Kinderen maken Muziek', een initiatief van het Oranjefonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

CSO GAAT DOOR Er wordt nog hard gewerkt om de subsidie voor een derde jaar Culemborgse Schoolorkesten rond te krijgen. Inmiddels is een groot deel van de benodigde gelden toegezegd en kunnen we ook in het nieuwe schooljaar weer van start met een project Culemborgse Schoolorkesten. Om deel te nemen aan dit unieke project, kunnen leerlingen tussen de 10 en 14 jaar zich in september opgeven via hun eigen school of via de CSO website: www.culemborgseschoolorkesten.nl

Entree is bij alle optredens van de Culemborgse Schoolorkesten gratis.