• Help Ygersi

Culinair genieten voor project Help Ygersi

CULEMBORG ,,Wilt u alsjeblieft mijn zoon Ygersi meenemen naar Nederland?" Smekend kijken de donkere ogen van de Albanese moeder Marianne aan. Er valt een stilte. Een onverwachte vraag, waar heel veel ellende en verdriet achter schuilgaat.

Harrie en Marianne van Dijken uit Culemborg ontmoetten de 12-jarige Ygersi en zijn ouders, broertje en zusje in de nazomer van 2016 tijdens hun rondreis door Albanië. Een indrukwekkende ontmoeting met een arm gezin dat op slechts 9m2 woont en slaapt. Ze hebben helemaal niets, zelfs geen verwarming. Koken doen ze onder een afdak op een houtgestookt fornuisje. Een ontmoeting die Harrie en Marianne doen besluiten om vanuit de Vrije Evangelische Gemeente De Ark in Geldermalsen een project op te zetten om Ygersi te helpen.

GEEN PLEK VOOR YGERSI Ygersi heeft een ernstige heupafwijking (heupdysplasie). Een onbehandelde heupdysplasie veroorzaakt langzaam maar zeker een volledige afbraak van het gewricht. Ygersi heeft dan ook iedere dag te maken met pijn en beperkingen bij alles wat hij doet. Als je in Albanië gehandicapt bent, hoor je er eigenlijk niet bij. Later een baan vinden, lijkt een utopie. En zonder baan, geen inkomsten. De enige manier om Ygersi een betere toekomst te geven, is een operatie aan zijn heup zodat hij weer normaal kan functioneren.

ER IS HOOP De Italiaanse Katholieke missiepost bij Burrel waar Ygersi regelmatig komt, geeft aan dat er al diverse medische onderzoeken zijn geweest. Uit deze onderzoeken blijkt dat Ygersi geopereerd kan worden. Dit kan niet in Albanië, omdat de medische faciliteiten erg beperkt zijn. Omdat de missiepost op Italië is georiënteerd, is daar gekeken wat de mogelijkheden zijn voor een operatie. Een chirurg in Bologna, Noord-Italië, wil de operatie gratis uitvoeren. Naast de operatie zijn er alleen ook ziekenhuiskosten, reis- en verblijfkosten en revalidatiekosten. Deze worden op ongeveer € 20.000,- geschat. Dit is voor het gezin nooit op te brengen. Daarom willen Harry en Marianne met het project Help Ygersi geld inzamelen om de operatie te kunnen betalen.

CULINAIR GENIETEN VOOR BETERE TOEKOMST Niet alleen Harrie en Marianne, maar ook lokale ondernemers zijn geraakt door het verhaal van Ygersi en slaan de handen ineen om te helpen. Zo is er op 9 mei een speciale editie van de inmiddels populaire wijn & spijsavonden bij Eetcafé Uw Chef in Tricht. Deze avond staat helemaal in het teken van Help Ygersi. Voor € 39,95 verrast Joop Nefkens mensen met een verrukkelijk meer-gangen diner gebaseerd op de Balkanese keuken. Sommelier Marco Buijk van Wijnhuis InVINity uit Geldermalsen zorgt bij elke gang voor een bijpassende wijn. Het vlees wordt gesponsord door Slagerij Vervoorn uit Hellouw. De volledige opbrengst komt ten goede aan Ygersi.

Reserveren? Ga naar www.uwcheftricht.nl/agenda. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en vol is vol. Voor meer informatie over het project Help Ygersi, ga naar www.help-ygersi.com.