Daltonschool gaat voor gezonde traktaties

CULEMBORG Wijkmanager Fikreta Ibrahimovic ontving dinsdag 16 juni de eerste, door de Daltonschool Culemborg ontwikkelde, traktatiekalender. De school voert nieuw beleid in op het gebied van voeding. De kinderen eten al een tijd drie dagen per week fruit tijdens de ochtendpauze, maar vanaf nu doen ze dit elke schooldag. Ook gaan ze gezonder trakteren. Op de kalender staat bij iedere week een voorbeeld van een lekkere en gezonde traktatie. De kinderen krijgen de kalender mee naar huis. Om de invoering van het beleid succesvol te laten zijn, werkten de leerlingen van 8 juni tot en met 16 juni aan het project 'Gezond eten en bewegen'.

Tijdens projectweek vonden allerlei leuke activiteiten plaats rondom voeding en bewegen. De kinderen begonnen elke schooldag met Zumba en ochtendgymnastiek. Ook was er een overblijfrestaurant waar de leerlingen een gezonde lunch kregen. In de klas gingen de kinderen aan de slag met 'Smaaklessen' en na schooltijd konden de kinderen binnen de Daltonacademie mee doen aan kooklessen. Door het uitdelen van een drinkwaterbidon werden de kinderen gestimuleerd om meer water te drinken. Ook de ouders werden niet vergeten. Tijdens een workshop door GGD-verpleegkundige Helen de Wit leerden zij meer over gezonde voeding voor kinderen.

De Gezonde School activiteiten op de Daltonschool maken deel uit van het regionale project 'Ik kies. Rivierenland Gezond'. Onder regie van GGD Gelderland-Zuid werken de provincie Gelderland, gemeenten en zorgprofessionals in deze regio samen om hun inwoners lichamelijk en mentaal fitter te krijgen. Vanuit dit project wil men een gezonde leefstijl bevorderen. Maar het is uiteindelijk aan de mensen zelf om (gezonde) keuzes te maken.