• Culemborg veelluik pretnbriefkaart

  Riek Hoogenkamp
 • Bert Blommers

  Rieks Hoogenkamp
 • Blue Lavender

  Rieks Hoogenkamp
 • Lodewijk van Duuren

  Rieks Hoogenkamp

De avond van de prentbriefkaart

CULEMBORG Prentbriefkaarten van Culemborg zijn er in honderdtallen. Uiterst zeldzame, grappige, stoffige, aandoenlijke, historische belangrijke en fraaie. Steeds vertellen ze een verhaal. Dit laat Culemborg zien aan de buitenwereld. In tijden dat post bezorgen en ansichtkaarten sturen dramatisch afneemt zijn die kaarten voor de verzamelaars en historisch-geïnteresseerden steeds fascinerender. De Avond van de Prentbriefkaart geeft een mooi overzicht van de stand van zaken.

Lodewijk van Duuren, bestuurslid van de Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten deed speciaal voor deze avond onderzoek naar alle uitgevers van prentbriefkaarten in Culemborg. En dat zijn er opmerkelijk veel. Hij doet verslag van zijn speurtocht. Bert Blommers, historicus en auteur van 80 artikelen over de geschiedenis van Culemborg, had een ingrijpende ontmoeting met een kind op een driewieler. Op tientallen kaarten is de kleine te zien: een unieke tocht door de stad. Zwier van de Schagt, groot kenner van kaarten, taxeert de waarden van oude door het publiek meegebracht prenten vanaf 19.30 uur en in de pauze.

Muzikale intermezzo's van Blue Lavender, een close harmony zingend kwartet. Hun liedjes zijn - hoe kan het ook anders - geïnspireerd door prentbriefkaarten. De Roos van Culemborg zorgt voor enkele passende gedichten. De toegang is gratis, de hoed gaat rond.

Vrijdag 4 november, 20.00 uur synagoge, Jodenkerkstraat 5, Culemborg