• Ton van Kempen

De Blauwe Schuur presenteert The Queens Gallery

CULEMBORG Op donderdag 22 september om 19.00 uur is de feestelijke opening van 'The Queens Gallery' in De Blauwe Schuur. Terwijl in het Mauritshuis in Den Haag de laatste hand wordt gelegd aan de expositie 'Hollanders in huis' met werken uit de collectie van de Engelse koningin (o.a. van Vermeer en tijdgenoten), halen kunsthistoricus Ton van Kempen en theatermaakster Nicoline van de Beek dierbare herinneringen op aan twintig jaar geleden, toen ze met hun ambachtelijke vriend Hans Hansen de expositie 'Meer van Vermeer' openden. Hans Hansen schildert namelijk op meesterlijke wijze kopieën van zeventiende-eeuwse schilderijen. Komen er nu Hollandse meesters naar het Mauritshuis? Dan is het tijd voor een nieuwe expositie!

door Henriett Somlai

Hans Hansen beheerst als geen ander het ambacht van verfijnde technieken om kopieën te kunnen maken van de Hollandse meesters. Hij ziet het proces als studie, als zoektocht om het geheim van de meesters te ontdekken. Zijn liefde voor dit werk is voelbaar en daarom vinden Ton van Kempen en Nicoline van de Beek het zo bijzonder dat ze twee weekenden lang onderdak mogen bieden aan circa twintig kopieën van onder andere Johannes Vermeer, P.P. Rubens, Frans Hals en tijdgenoten. ,,Het is een godsgeschenk dat we na 20 jaar nóg een keer een expositie kunnen organiseren met de werken van Hans Hansen. Hij is nu een van de meest vitale tachtigjarigen die ik ken. We konden daarom ook geen nee zeggen toen hij belde met het idee van The Queens Gallery", vertelt Nicoline van de Beek.

Met ongeveer twintig werken toont Hans Hansen zijn vakmanschap. Met de grootste aandacht werkte hij weken, maanden aan zijn kopieën. In zijn werkproces onderzoekt de schilder eerst de technische gegevens van een schilderij; de maten, het soort doek en dan concentreert hij zich op de ruwheid in het schilderij. Van de Beek: ,,Hans noemt zijn werk heel nederig, je moet veel geduld en aandacht hebben om tot het gewenste resultaat te komen. De meesterwerken waar Hans zijn inspiratie uit haalt, zijn vaak verfijnd geschilderd. Stoffen als kant, fluweel en bont lijken bijna tastbaar als je naar die werken kijkt. Ik vind het fascinerend dat Hans Hansen zo kan schilderen dat er bijna geen verschil zichtbaar is als je zijn werk naast het originele schilderij legt."

Van de Beek denkt weer veel bezoekers te kunnen aantrekken met de expositie in De Blauwe Schuur. ,,Twintig jaar geleden kregen we circa 3000 man over de vloer. Toen hadden we werk geëxposeerd in ons huis, dat tijdelijk 'Het Havendijkhuis' heette, met een knipoog naar Het Mauritshuis. De filmruimte was in onze badkamer. Zo gek gaan we het nu niet doen. Alle werken hangen nu in Theater de Blauwe Schuur, achter de Havendijk."

The Queens Gallery is tussen 23 en 25 september alsmede het weekend daarna tussen 11.00 uur en 17.00 uur te zien. De meester zelf is dan ook aanwezig om toelichting te geven. En Koningin Elizabeth II? Die zou waarschijnlijk zeggen: 'Oh…, how I wish I could come to Culemborg!'