• Eef, Fenna en Annemieke zorgen namens Walk for Dogs 2017 voor de statiegeldbonnetjes actie bij PLUS Giel Smits.

    Tanja Moody

In de bres voor zwerfhonden

CULEMBORG Wie in januari en februari lege flessen inlevert bij PLUS Giel Smits, kan het statiegeld doneren aan Stichting Walk for Dogs 2017. Waar staat deze stichting voor?

door Tanja Moody

In 2017 maakte Monique Dubbeldam uit Culemborg namens Stichting DAN een voettocht van 2000 kilometer van Utrecht naar Boekarest om geld in te zamelen voor sterilisatie campagnes voor Roemeense zwerfhonden. Om het probleem in Roemenië nog effectiever te kunnen aanpakken, richtte ze vorig jaar een eigen stichting op: WFD2017.

In Roemenië leven meer dan 3 miljoen zwerfhonden in erbarmelijke omstandigheden. Door een wet uit 2013 geldt een actief vangbeleid. Honden worden op een wrede manier gevangen en komen in shelters terecht. Dubbeldam: ,,Daarna gaan ze de 14 dagen regeling in. Wordt de hond niet binnen die periode door een eigenaar opgeëist, dan wordt de hond op gruwelijke wijze gedood. Het gaat niet om een paar honden, maar om honderden per maand. Dat is afschuwelijk!" Volgens haar is het probleem met sterilisaties op te lossen: ,,Naast een wetswijziging moeten de aantallen naar beneden. Dat kan enkel door sterilisaties.''

EMIGRATIE In 2018 gaat het roer om. ,,Vorig jaar ben ik gestopt als vrijwilliger voor DAN. In Roemenië zie ik meer kansen om verschil te maken." Ze besloot naar Tulcea in Roemenië te emigreren. ,,Mijn kracht ligt hier in Roemenië. In het onderhandelen en het dingen voor elkaar krijgen." Een lokale beroemdheid is ze al, doordat ze regelmatig het nieuws haalt met haar acties. ,,Burgemeesters vragen nu zelf om sterilisatie campagnes. Goed voorbeeld doet volgen. Dagelijkse contacten met de politiek zijn van belang om gedachtenveranderingen teweeg te brengen. Tevens richt ik mij op educatie op scholen.'' De financiële afwikkeling met DAN had nogal wat voeten in de aarde. Een rechtszaak kon niet verhinderen dat €21.000 aan donaties, die ze in 2017 bijeen had gelopen niet naar WFD werd overgemaakt. ,,WFD2017 betaalt alle onkosten uit eigen zak, zodat elke gedoneerde eurocent wordt besteed aan het voorkomen van dierenleed. De doelstelling is het steriliseren; 25 euro per sterilisatie voorkomt per gesteriliseerde hond 124 pups in twee jaar. Vorig jaar hebben we 700 sterilisaties gedaan en 86800 pups voorkomen. Dit jaar willen we 1000 sterilisaties halen." Tulcea is een arme regio in Roemenië. ,,Hier leven mensen in omstandigheden zonder gas en electra. Voor hen is 25 euro een vermogen, dat ze gewoon niet kunnen betalen. Ook beschikken ze veelal niet over vervoer. Juist daar betekenen we veel met de mobiele kliniek, waarbij we ook dieren met gezondheidsproblemen helpen. Uiteraard blijf ik mij inzetten voor al geboren honden. Die verdienen een goede plek in Nederland. Echter voor mij bijzaak, omdat massale adopties het probleem in stand houden. Het helpen mag niet omslaan in geld verdienen aan dierenleed.'' Eén van de vrijwilligers die voor de eerste opvang in Nederland zorgt is Annemieke Bas van der Linden. Zo zijn in 2018 Hilde, Nena, Vlinder, Pao, Joy en Vasco liefdevol opgevangen, alvorens de honden naar hun definitieve huis zijn gegaan.

Info: www.walkfordogs2017.nl