• Richard van der Donk

    Bart Tielens
  • Bart Tielens

De laatste ambachtelijke sigarenmaker

Men loopt er zomaar ongemerkt aan voorbij in de Zandstraat: Sigarenfabriek van der Donk, vroeger bekend als 'Havana'. Het is de laatste fabriek in Nederland waar nog handmatig sigaren worden gemaakt, opgericht in 1919 door A.W. Smits.

Eric Jansen

De huidige eigenaar is Richard van der Donk (60). In zijn fabrieksruimte lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Er staan machines uit de jaren '50, een grote werktafel waar de dekbladen van de tabak gladgestreken worden, een pers en mallen waar de sigaren in komen. Overal hangt de geur van tabak, mede doordat op zolder vele balen tabak uit Brazilië, Indonesië en Cuba opgeslagen liggen. Daar liggen ook honderden houten kistjes waarin de sigaren verpakt zullen worden.

Dit was zijn speelterrein toen van der Donk nog kind was, waar zijn ouders hard moesten werken om aan de vraag te kunnen voldoen. Hier hielp hij als jongen en werd hij in 1977 compagnon van zijn vader Co, die in 2013 overleed. Naast zijn ouders was er personeel, goed voor een productie van 200.000 sigaren per jaar. Nu werkt hij er alleen nog met collega Jan van Soest en zijn vrouw, die ook de administratie doet: ,,Het sigaren maken, zit in mijn botten."

ROLLS ROYCE De fabriek heeft vijftien modellen sigaren, variërend in grootte en smaak. Met 50 verkooppunten in Nederland loopt de verkoop goed en kan men de vraag eigenlijk nauwelijks aan. Van der Donk maakt werkweken van minstens 60 uur en zegt een duizendpoot te zijn: directeur, productiemedewerker, inkoper, verkoper en technicus (voor het onderhoud van de machines). Hij beschouwt zijn product als de Rolls Royce onder de sigaren: exclusief, ambachtelijk en met liefde gemaakt van zelf gekozen verfijnde tabakssoorten (de tabak uit Sumatra heet 'het bruine goud') en mooi verpakt. Ze zijn niet te vergelijken met sigaren die uit fabrieksmachines komen en bereikten zelfs bekende sigarenrokers als Churchill, Tito en Hans Wiegel.

Sigaren roken is voor Van der Donk een instelling: ,,De sigarenroker rookt om te ontspannen en te genieten van iets moois in het leven." Van der Donk rookt natuurlijk ook zijn eigen sigaren, het liefst met een goede whisky erbij.

Informatie: www.vanderdonksigaren.nl