De Memorietafel van Elisabeth van Culemborg onderzocht en gerestaureerd

CULEMBORG In de tentoonstelling 'Het geheim van de tafel' staat de Memorietafel centraal. Het is een van de oudste en meest bijzondere schilderijen uit de collectie van het Elisabeth Weeshuis Museum. Deze nieuwste tentoonstelling van het Elisabeth Weeshuis Museum is te zien van 3 oktober tot en met 4 maart.

Tot voor kort wisten ze er niet veel meer over dan dat het al lang in het weeshuis hangt en wie er op staan: Elisabeth van Culemborg, Jan van Luxemburg (links) en Anthonis van Lalaing. Het afgelopen jaar werd het kunstwerk gerestaureerd door Laurent Sozzani en Eneida Parreira en onderzocht door gast-conservator Margot Leerink. Zij geven antwoord op verschillende vragen: wie is de maker, wanneer is het werk vervaardigd, wie is de opdrachtgever en waar heeft het oorspronkelijk gehangen, waarom is het bijzonder en hoe werd het gerestaureerd? Zo worden de geheimen van de tafel stap voor stap ontrafeld.

Van de restauratie is tevens een video te zien en op een grote Ipad kunnen bezoekers het schilderij zélf ontdekken. Ook kunnen de historische tekentechnieken, die de schilder van de Memorietafel mogelijk gebruikte om de portretten van Jan, Elisabeth en Anthonis te schetsen, worden geoefend: een leuke en leerzame activiteit voor alle leeftijden!

Voetnoot

De tentoonstelling biedt veel informatie. Maar voor wie verder wil lezen, schreef gast-conservator Margot Leerink een Voetnoot. Deze publicatie is in de museumwinkel te koop en wordt uitgegeven door de Culemborgse historische vereniging Voet van Oudheusden (prijs: 5 euro). Margot schrijft in het boekje over de (kunst)historische context, waarin de Memorietafel tot stand kwam. Ook bespreekt zij uitvoerig de restauratie die plaatsvond in 2016/2017.

Gratis rondleidingen

Het museum organiseert voor bezoekers met speciale belangstelling voor de Memorietafel gratis rondleidingen: elke eerste woensdag van de maand om 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig. De rondleiding zelf is gratis. Deelnemers betalen alleen de museumentree (museumkaart gratis). Start: 4 oktober.

Historische kunsttechnieken in theorie en praktijk

In samenwerking met de Volksuniversiteit West Betuwe organiseert het museum in het kader van de tentoonstelling een cursus Historische kunsttechnieken in theorie en praktijk. Deze wordt gegeven door Margot Leerink. In de cursus behandelt zij technieken die voornamelijk in de Renaissance door schilders werden toegepast. Ook komt het maakproces van oude schilderijen aan bod, van preparatie tot vernis. Deelnemers doen veel kennis op over hoe schilderijen vroeger werden gemaakt én maken een eigen schilderij. Meer informatie en inschrijven: www.vuwestbetuwe.nl.

Foto: De Memorietafel van Elisabeth van Culemborg en haar echtgenoten Jan van Luxemburg en Anthonis van Lalaing, anoniem (mogelijk werkplaats Jan van Scorel), ca. 1540 - ca. 1555, olieverf op paneel (Elisabeth Weeshuis Museum, Culemborg).