De nieuwste stand alone-thriller van Lieneke Dijkzeul

CULEMBORG Vorige week verscheen het boek Dagen van schaamte van Lieneke Dijkzeul. Dagen van schaamte is een verhaal over onmacht en eenzaamheid, vol psychologische spanning.

Lieneke Dijkzeul komt uit Sneek, maar woont tegenwoordig in Culemborg. Ze is schrijfster van literaire thrillers, scenario's en kinderboeken. Haar boeken werden genomineerd voor diverse prijzen, waaronder de Gouden Strop en de Diamanten Kogel.

Dijkzeul beschrijft vanuit een verrassende invalshoek de onmacht en eenzaamheid van mensen die niet langer aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen.

Pieter Elting is een geslaagd man: glanzende carrière, groot huis, dure auto. Dan slaat het noodlot toe: op klaarlichte dag wordt hij ontvoerd en vervolgens opgesloten in een lege kamer. Hoewel hij ervan overtuigd is dat hij daar nooit eerder is geweest, komt de plek hem toch bekend voor. Maar waarom is hij hier? Gaat het om losgeld?

Zijn ontvoerders geven hem geen verklaring. Integendeel, hij krijgt de opdracht er zelf achter te komen. Als hem ten slotte de schrijnende reden duidelijk wordt, bekent hij schuld, maar alleen om zijn leven te redden.

Dagen van schaamte is een eigenzinnige thriller die het genre overstijgt. Lieneke Dijkzeul weet op geraffineerde wijze een groot maatschappelijk probleem aan de kaak te stellen. Eigen ervaring en veel