• De Roos van Culemborg
  • Jos de Heer

    De Roos van Culemborg
  • De Roos van Culemborg
  • De Roos van Culemborg

De terugkeer van Johan de Heer

CULEMBORG In de synagoge van Culemborg, Jodenkerkstraat 5, wordt zondag 17 februari vanaf 16.00 uur een lezing gehouden over Johan de Heer.

De naam Johan de Heer (1866 – 1961) roept ook na 50 jaar gemengde reacties op. Was dat niet die man van het jammerhout, de walskoning die sentimentele onderbuikgevoelens van de christenmens bespeelde? En tegelijkertijd ook nog een succesvol orgelverkoper? In officiële kerkelijke kringen werd er nogal op hem neergekeken. Tegelijkertijd zongen honderdduizenden gelovigen op zondagmiddag bij het harmonium de liederen uit zijn bundel na 's morgens een ordentelijke dienst bijgewoond te hebben. Na alle rationele preken in de morgen werden ze zo in de middag gevoelsmatig gevoed. Gelovige troost vonden ze eerder bij de liederen van deze zendeling dan bij de kerk. Nog steeds staan boven rouwadvertenties regels uit zijn bundel als 'Ik zie een poort wijd open staan'. Blijkbaar voelen mensen zich thuis in deze warme geloofsstroming.

Johan de Heer was een veelzijdig man: zendeling, zakenman, organisator, musicus en verwachter van het koninkrijk van God. 'Werken (en zingen) zolang het dag is', was zijn motto. Een hoogvlieger hoefde hij niet te zijn. ,,Geen giraffe, wel een schaap. Daaruit bestaat Gods kudde." Achterkleinzoon Jos de Heer (predikant in Zaltbommel) vertelt verhalen over zijn overgrootvader en de Culemborgse popzangeres Judith Jobse (achternichtje van Johan de Heer) zingt liederen in countrystijl, heel goed denkbaar bij de tentcampagnes die de evangelist ondernam.

Natuurlijk wordt er meer gezongen. Het Hervormd Kerkkoor uit Ravenswaay o.l.v. Bep Zwezerijn komt naar de Lekstad. Heel bijzonder is het optreden van Gospelgroep Ecclesia uit de Molukse gemeenschap met liederen van Johan de Heer in het Maleis. Anna, Nathalie en Esmee Leiwakabessy, Charissa Aarsen, An Molle, Josefien en Doortje Saya en Erwin Souhawat als gitarist zingen de sterren van de hemel. Er kan volop meegezongen worden. Gastheer Henk Fonteyn leest een paar gedichten met herinneringen aan de zang rond het harmonium van vroeger. Organisatie: De Roos van Culemborg, De toegang is vrij, de hoed gaat rond.