• Jan Jaap Sorber

De verloren zoon in Culemborg

CULEMBORG In het programma van de Roos van Culemborg in september staat de Verloren Zoon centraal. Het klassieke verhaal inspireerde componist Alfons van der Mullen tot een cantate. De uitvoering daarvan is op 24 september in de Barbarakerk. Het libretto (de tekst) is van Andries Govaart, Marijn Slappendel leidt orkest en koren.

In de voorafgaande periode organiseert de Roos van Culemborg een feestdiner ('Het Gemeste Kalf') in het Weescafé (9 september). Verder een avond over Henri Nouwens' boek en het schilderij van Rembrandt bij dit verhaal (15 september). Heel interessant: interviews met verloren zonen en dochters van Culemborg (W. B. Dresselhuis, Klaas Spronk e. a.) op 20 september.

Het hele project start op dinsdagavond 6 september 19.30 uur op de Varkensmarkt. Componist Alfons van der Mullen onthult een muurgedicht van Anton Korteweg over de 'Verloren zoon' op de noordwand van het plein. Een half uur later, 20.00 uur (in de Oud Katholieke Kerk op nog geen 100 meter) begint een afwisselende avond over het verhaal. Rieks Hoogenkamp vertelt over de achtergronden. Waar komt het vandaan, hoe is het geïnterpreteerd? Liedjeszanger Jan Jaap Sorber zingt gedichten o.a. van Rutger Kopland, Peter van Veen (voormalig leraar Nederlands/kerkmusicus) schreef en componeerde ook een cantate bij deze gelijkenis uit het Lucas-evangelie. Muziek en gedichten omlijsten het programma. De toegang is gratis, de hoed gaat rond. Alle informatie www.deroosvanculemborg.nl.