• Lex van Lieshout

De vlag mag weer uit bij Lek en Linge en de Lingeborgh

CULEMBORG Peentjes zweten tot de telefoon gaat. Geslaagd? Van harte gefeliciteerd. Nu het tweede tijdvak achter de rug is, zijn de definitieve examenuitslagen van Lek en Linge bekend. Voor veruit de meeste leerlingen van de locaties in Culemborg en vestiging de Lingeborgh in Geldermalsen was het examen een succesverhaal. De vlag kan uit.

Schoolbreed mogen 94% van de examenkandidaten van Lek en Linge binnenkort hun welverdiende diploma in ontvangst nemen: van de 882 leerlingen slaagden er 830. ,,De leerlingen hebben het echt fantastisch gedaan. Vol vertrouwen haalden zij prachtige cijfers. Of het nu om een zwaarbevochten 6 gaat die het verschil maakt tussen slagen of zakken, of een fenomenale 10 voor het examen geschiedenis: we zijn super trots en zeer tevreden", aldus directeur-bestuurder Carel Konings. ,,Vooral ook omdat we een school willen zijn van kansen bieden. Ook dit jaar is dat prima gelukt. De meeste leerlingen behaalden hun diploma overeenkomstig met het basisschooladvies waarmee ze bij Lek en Linge zijn gestart. Ook slaagde een grote groep voor een diploma op een hoger niveau."

,,Er valt nog meer te vieren", vult directeur Ronald van der Vlies van vestiging de Lingeborgh aan. ,,In Geldermalsen en Culemborg maakte een aantal leerlingen gebruik van de mogelijkheid om vakken op een hoger onderwijsniveau af te ronden. Met heel mooie cijfers bovendien. Ook mogen we tijdens de diplomering een select groepje examenleerlingen het diploma met de vermelding cum laude overhandigen. We zijn trots op onze leerlingen en collega's die hier zo hard voor hebben gewerkt."

Helaas hebben niet alle kandidaten hun examen gehaald. ,,De teleurstelling is dan natuurlijk groot. Onze docenten en mentoren staan klaar om de gezakte leerlingen te begeleiden. In overleg komen zij samen tot een plan B", legt Konings uit. ,,Het jaar overdoen of het diploma voltooien met certificaten in het volwassenenonderwijs."

Na een periode van examenfeestjes komen de geslaagden in de week van 15 juli nog één keer naar school. Tijdens de feestelijke uitreiking van de diploma's worden de leerlingen in het zonnetje gezet. Konings: ,,Daarna zit het er echt op. Tijd voor de volgende fase in hun leven. Ik hoop dat de geslaagden mooie herinneringen hebben aan hun schooltijd en vol zelfvertrouwen de volgende stap zetten."