• Maksim Andropov

    Fam Andropov

Denis en Maksim teruggereisd naar Culemborg

Simon Dijk

CULEMBORG Vreugde en een warm welkom waren er de ochtend van 4 september op basisschool De Blink en scholengemeenschap Lek en Linge. Aan de terugkomst van de twee leerlingen werd door de schoolleiding in het belang van de kinderen niet veel geluid gegeven.

door Simon Dijk

De hier geboren en gewortelde 14-jarige Maksim en zijn 10-jarige broer Denis werden op 7 juli met hun ouders en jongere zus Arina (5) uitgezet naar de Oekraïne. Een poging om op 28 augustus tijdelijk naar Nederland terug te komen, strandde ondanks het feit dat het inreisverbod voor deze minderjarigen niet gold. 4 september zijn de twee voor een maand alsnog naar Culemborg gereisd. Om op aanraden van hun psycholoog het trauma van hun uitzetting sneller te kunnen vergeten, tot rust te komen en normaal afscheid te kunnen nemen.

KINDERBELANG Nog steeds is duister waarom de kinderen op het vliegveld van Kiev zijn tegengehouden. Met een beschikking op zak van de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) dat zij geen inreisverbod hadden. Een biometrisch paspoort, waarbij geen inreisvisum nodig is, inschrijvingen van de scholen, verzekeringspapieren en garantiestellingen door diverse personen. Nog voor zij konden boarden kwam hun begeleider met een brief van de Nederlandse ambassade die verklaarde dat zij niet welkom waren. Hoewel deze verklaring al 4 dagen eerder bekend was, werd deze pas op het vliegveld gegeven. Ook schadelijk is dat pas op het vliegveld bekend wordt of je toegelaten bent. ,,Flauw en met een enorm gesol voor de kinderen tot gevolg. Zo staan kinderbelangen steeds niet voorop. Ook omdat bekend is dat zij in Kiev in feite opgesloten zitten op hun kamer en geen steek verder komen", aldus een bewogen ouder.

OMBUDSMAN Onder degenen die eerder opkwamen voor dit gezin, bestaat de mening dat er meer gedaan moet worden om op te komen voor kinderrechten. Landelijk wordt er veel over geschreven en ontstaat er steeds meer protest. Vreemdelingen- en familierecht botsen. Eerder werden al voorstellen gedaan om nu echt recht te doen aan Kinderrechten en niet angst en machtsvertoon te laten heersen. Zo worden nog steeds de meeste kinderen uitgezet die vallen onder het eerder afgesproken kinderpardon, voor gewortelde kinderen die langer dan 5 jaar hier zijn. ,,Deze kinderen zullen het gebeuren rond hun uitzetting niet snel vergeten. Daarom moet er meer aandacht zijn voor humane procedures en Kinderrechten. Daar willen we samen sterk voor staan".