• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg

Diamanten paar met CC-verleden

CULEMBORG Burgemeester Gerdo van Grootheest bracht een bezoek aan het echtpaar Borgstijn-Verkerk. Hij feliciteerde hen met hun diamanten huwelijk (60 jaar).

De heer Borgstein is geen onbekende in Culemborg. Toen hij begon aan zijn opleiding als drukker bij het toenmalige bedrijf Drukkerij A. T. Verschoor en Zn. had hij niet gedacht dat hij in het grafisch bedrijf zo veel veranderingen mocht meemaken. Hij drukte eenmaal per week de Culemborgsche Courant, die geheel met de hand gezet werd en later door loodzetmachines. De krant werd dan met twee pagina's tegelijk gedrukt. Dus was het een hele klus om de krant gereed te krijgen in vergelijking met de hedendaagse techniek. Het duurde dan ook een paar dagen voordat de krant bezorgd kon worden bij de abonnees.

Later maakte de heer Borgstein mee dat de krant in offset gedrukt werd en bracht hij de geplakte pagina's naar het kantoor van de Barneveldse Drukkerij Uitgeverij (BDU), dat toen nog in de binnenstad van Barneveld was gelegen. Na verloop van tijd kwam de Culemborgse Courant (CC) helemaal in handen van de BDU en werd het drukkerswerk eenvoudiger.

Bij zijn pensioen verveelde hij zich geen moment en was hij graag chauffeur van de bekende gele Klaartje-bussen, die hij tot zijn 84ste jaar reed. Hij organiseerde ook een wekelijkse fietstocht op de woensdagmorgen. Bij de biljartvereniging was hij actief en ook de kaartavonden werden door hem bezocht.

Nu geniet hij van zijn oude dag in verzorgingshuis Kulenburg. Samen met zijn vrouw, die in haar jeugdjaren en tot hun huwelijk werkte bij de toenmalige afdeling abonnementen van de Nederlandse Spoorwegen.