• THEO VAN DAM CULEMBORG
  • THEO VAN DAM CULEMBORG
  • THEO VAN DAM CULEMBORG
  • THEO VAN DAM CULEMBORG

Dirigent Heinz Friesen in het zonnetje gezet

CULEMBORG Vijf keer de allerhoogste onderscheiding op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade en tientallen nationale en internationale titels in de hoogste klasse van de blaasmuziek. Geen tweede dirigent in Nederland kan een imposanter curriculum vitae overleggen dan Heinz Friesen. De Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes is trots op haar dirigent, die veertig jaar onafgebroken op de bok heeft gestaan. Op zaterdag 30 mei wordt dit gevierd in de grote sporthal Parijsch in Culemborg met een feestelijk jubileumconcert "Hommage aan Heinz Friesen".

Het was 23 maart precies veertig jaar geleden, dat Heinz Friesen dirigent werd in Culemborg. Nadat drie dirigenten uit de eigen vereniging waren voort gekomen, namelijk Otto Borgstein (van 1888 tot 1906), Pieter Aafjes (van 1906 tot 1947 ) en Jac van Dillen (van 1947 tot 1975), was Heinz Friesen de eerste vakmusicus die als dirigent werd aangesteld. Dit werd donderdag 2 april gevierd met een feestelijk repetitie met de leden van het grote orkest en een aantal ere leden. Namens de leden van het grote orkest werd hem een reischeque aangeboden, daar de 80-jarige maestro graag nog een keer naar Rome wil. Ook zijn vrouw Marianne was deze repetitie avond aanwezig. Ere voorzitter Mari Woerdenbach sprak hem toe en liet nog een paar hoogtepunten de revue passeren.

Wanneer een orkest een dirigent als Heinz Friesen heeft, inspireert dit de muzikanten. Zo ook in Culemborg waar het orkest van een plaatselijk orkest is uitgegroeid tot een regio symfonisch blaasorkest. Ruim zeventig muzikanten komen iedere donderdag naar de repetitie in Culemborg om muziek te maken. Dat Heinz Friesen het naar zijn zin heeft in Culemborg blijkt wel, want hij slaat zelden een repetitie over. Het orkest richt zich niet alleen op de symfonische blaasmuziek, maar speelt in principe alle soorten muziek, van hedendaagse componisten tot arrangementen van oude meesters, van musical en filmmuziek tot bigband muziek.