• Tim de Kroon van GroenLinks, dat in Culemborg de meeste stemmen kreeg bij de PS verkiezingen

    Tanja Moody

Docente Van Iperen voor FvD naar Provinciale Staten

CULEMBORG Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) dendert de Provinciale Staten in en wordt vanaf mei de grootste partij in de Eerste Kamer. In Culemborg is daarnaast een ander signaal zichtbaar. Met 17,0% en 2137 stemmen wordt GroenLinks met afstand de grootste partij in Culemborg. FvD pakt de tweede plaats (1794 stemmen), terwijl VVD nipt de-twee-na-grootste wordt (1745 stemmen).

door Tanja Moody

GroenLinks Culemborg is ontzettend blij met de uitslag, zegt fractievoorzitter Tim de Kroon. Voor GL betekent het dat er in Culemborg nog steeds een geluid van verbinding is en hoop op verandering (o.a. klimaat). Verder is hij blij dat de fractie voor de tweede keer op rij (na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018) het vertrouwen van de kiezers krijgt om samen aan de slag te gaan.

KWC-docente Anita van Iperen uit Culemborg en op plaats acht op de lijst van FvD bereikt totaal onverwacht de Provinciale Staten Gelderland. In Culemborg stemden liefst 781 mensen op haar. Dinsdag is duidelijk geworden dat ze de statenzetel ook inderdaad gaat innemen. ,,Natuurlijk is dat een grote verrassing voor de partij en ook voor mijzelf. Maar de fractie staat in de startblokken om zo goed mogelijk een begin te maken.''

VVD-fractievoorzitter Han Braam vindt dat de VVD Culemborg goed stand heeft gehouden, ondanks 'de forse wind die er waait'. Wel ziet hij een steeds grotere kloof tussen links en rechts ontstaan. Dat komt omdat partijen die vanuit principes handelen (en niet vanuit idealen) heersen, zowel op links als op rechts.

Terwijl alle coalitiepartners klappen krijgen, groeit ChristenUnie juist. Daniel Jumelet (fractievoorzitter Culemborg): ,,CU is een stabiele factor met een brede achterban. Daarnaast is er veel bewondering voor de ingetogen manier van politiek bedrijven door Gert-Jan Segers."

Alleen Anita van Iperen haalt de Provinciale Staten van de Provincie Gelderland. Rita Braam-van Valkengoed stond op zes, maar D66 zakt terug van 7 naar 4 zetels. Lester van der Pluijm (PvdD, twee zetels en 2e op de lijst) wordt ingehaald door nummer 3 via voorkeurstemmen.

Top-5 Culemborg: Anita van Iperen, FvD (781 stemmen van 1794), Rita Braam-van Valkengoed (518 van 1200 stemmen), Tim de Kroon (505 stemmen van 2140), Lester van der Pluijm, PvdD (357 van de 717 stemmen) en Farad Azarkan, Denk (274 van 384).

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN Geen nationale belangen en geen aardverschuivingen bij de Waterschapsverkiezingen. Behalve voor Water Natuurlijk, want dat haalt in Culemborg haast twee keer zo veel stemmen als de rest en mag zich de grote winnaar noemen. Bij Waterschap Rivierenland liggen vier zetels klaar, evenveel als voor het CDA. Opvallend veel mensen stemmen PvdA (1757). Een andere partij die groeit is Partij voor de Dieren (van 1 naar 2 zetels). Marc Laeven van Water Natuurlijk is de enige kandidaat uit Culemborg die in het nieuwe bestuur mag gaan zitten.

Top 5 Culemborg: 1. Marc Laeven, Water Natuurlijk (1115 stemmen van 3135) 2. Lysanne Jackson, PvdD (523 stemmen van 1529) 3. Rudi Oortwijn, Water Natuurlijk (486 stemmen van 3136) 4. Martin Smit, VVD (426 stemmen van 1763) en Gert-Jan Koolen, CDA (426 van 1574).