• Wijkgemeente Grote of Barbarakerk

Dominee Veldhuis tijdens vakantie overleden

CULEMBORG Dominee Henri Veldhuis (63 jaar) is op 30 juli overleden aan een hartstilstand tijdens zijn vakantie in Engeland.

door Simon Dijk

Het bestuur van de protestantse wijkgemeente Barbara bericht: ,,Woorden schieten tekort om uitdrukking te geven aan onze verslagenheid. Wij kunnen het nog niet bevatten.Wij wensen zijn kinderen, Anne en Gert-Jan, hun moeder Aat, zijn ouders, overige familie en vrienden heel veel sterkte toe in de komende tijd."

Ook bij andere gezindten is verdrietig gereageerd: ,,Velen herinneren zich Henri als een fijne, erudiete, moedige en integere dominee die het hart op de goede plaats had. Zo kwam hij op voor de mensen in de wereld die aan de onderkant zitten en de klappen krijgen", aldus het kerkbestuur van de Oud Katholieke Parochie.

Op https://www.memori.nl/gedenkplaats/henri-veldhuis/ is ruimte voor reacties en volgt actueel nieuws over de uitvaart zelf. Op donderdag en vrijdag is de Barbarakerk aan de Grote Kerkstraat geopend van 11.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Er is dan gelegenheid elkaar te ontmoeten, een condoleanceregister te tekenen en een voorbede aan te geven. 

PASSIE VOOR GERECHTIGHEID Veldhuis, die in 2017 al 25 jaar preekte aan de Grote Kerkstraat, hing geen fundamentalistisch geloof aan, maar maakte vele maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar. Van de sleepwet en onrecht wat het Palestijnse volk werd aangedaan tot andersoortige relaties, die hij ook inzegende. Een kerkganger:,,Ik botste wel eens met zijn rechtlijnigheid en perfectionisme, maar heb ongelofelijk veel van hem geleerd, van zijn passie voor gerechtigheid, en zijn moed om kwetsbaar te durven zijn. Er zijn preken geweest, die mijn leven veranderd hebben."

De website van Veldhuis zelf geeft hier een mooi inzicht in: http://www.henriveldhuis.nl/