Doophek Barbarakerk onderhanden in de Stadswerkplaats

CULEMBORG Huidenlijm, hout en handwerk zijn nodig om het 'doophek' uit de Grote- of Barbarakerk aan de Grote Kerkstraat te restaureren.

door Simon Dijk

René Groenewold van Houtatelier Nerf in de /Stadswerkplaats -Culemborg trekt vijf weken uit voor het 12 meter lange stuk. Met hulp van cliënten uit de dagbesteding en een stagiair praktijkonderwijs brengt hij het schrijnwerkersvakwerkstuk van Joris Flud uit 1674, terug in oude glorie.

RESTAURATIE ATELIER Al 20 jaar werkt Groenewold in de werkplaats aan de Dahliastraat 30 met restauraties in hout. Het museum helpt hij met de basis voor tentoonstellingen, voor verschillende klanten. Handwerk en oude technieken zijn hem niet vreemd. De werkplaats met rekken vol houtklemmen en oude gereedschappen, ademt de sfeer van vakmanschap. Nu liggen er de zijpanelen van het doophek en gaat hij over 2 weken ter plekke in de kerk werken aan het grotere werk. ,,Er ontbreekt aardig wat lijstwerk, mede door het vele verplaatsen door het bredere gebruik van de kerk."

CREATIEVE PLEK De 17-jarige Davy die hier zijn stage praktijkonderwijs doet voor het Auris College voor horen en taal, helpt een handje mee. Helemaal weten welke kant hij op gaat doet hij nog niet: ,,In de bediening en met ouderen, dat lijkt me ook heel leuk. Buitenwerk was voor mij te zwaar." Zo leert ieder hier zijn talenten te ontdekken, maar ook 'omgaan met wie je bent', zo verwoordt Groenewold enthousiast.

Tijdens mijn bezoek is boven de Radioles bezig. Een lesaanbod dat de Stadswerkplaats voor de Brede School verzorgt. Leerlingen van de Augustinusschool maken een radio zoals je die in de oorlog kon gebruiken. Een vrijwilliger van het Repair Café assisteert. Groenewold helpt me nog even aan een nieuw oud slot voor mijn kast uit oma's tijd.

Wie meer wil zien of advies wil krijgen, loopt eens binnen of kijkt op www.stadswerkplaats-culemborg.nl of www.houtateliernerf.nl (0345-517181).

Op de foto staan: René Groenewold (meubelrestaurateur en begeleider dagbesteding) in Stadswerkplaats-Culemborg. Bij hem staat stagiair Davey.