• Op donderdag 7 juni is de nieuwe start voor de klanten gevierd

    Gemeente Culemborg

Drie jaar schuldhulpverlening Culemborg: eerste klanten schuldenvrij

CULEMBORG De eerste klanten van het team Schuldhulpverlening van de gemeente Culemborg zijn na drie jaar afbetalen schuldenvrij. Op donderdag 7 juni is deze nieuwe start voor de klanten gevierd met een lunch voor de klanten, consulenten van team Schuldhulpverlening, vrijwilligers van de ANBO en SchuldHulpMaatje, de Rabobank en Joost Reus, wethouder minimabeleid van de gemeente Culemborg.

Om van hun schulden af te komen kunnen inwoners sinds drie jaar terecht bij het team Schuldhulpverlening. Een consulent brengt samen met de klant de schulden en schuldeisers in kaart, waarna met de schuldeisers wordt onderhandeld over een betalingsregeling. De klant gaat daarna het afgesproken bedrag sparen voor de schuldeisers en is, als het goed gaat, na drie jaar schuldenvrij.

Wethouder Joost Reus: Schuldhulpverlening is een intensief traject, dit vraagt veel van de mensen die schulden hebben. ,,Onze medewerkers voelen zich enorm betrokken bij de klant en hun situatie. Het is heel fijn dat schuldeisers willen meewerken aan deze bemiddelingen, zodat mensen met schulden weer met een schone lei kunnen beginnen en een nieuw perspectief hebben."

Niet alleen mensen met weinig geld maken schulden. Het kan iedereen overkomen. In Culemborg doen ongeveer 75 inwoners een beroep op schuldhulpverlening. Je kunt door allerlei oorzaken in de problemen raken, zoals het verlies van een baan, echtscheiding, oplichting of een te hoge lening. Of eenvoudig omdat je niet goed met je geld om gaat. Het is nog altijd een moeilijk onderwerp om over te praten. Consulent Annelies van den Akker: ,,Wacht niet te lang met hulp vragen, team Schuldhulpverlening kan je helpen om weer grip te krijgen op je financiën. We zijn blij dat de gemeente Culemborg vanaf 2015 zelf de schuldhulpverlening voor inwoners uitvoert. Nu kunnen we de eerste mensen feliciteren, die drie jaar hard gewerkt hebben om weer een financieel gezonde toekomst te krijgen. Vrijwilligers en andere betrokkenen willen we ook bedanken, want door de handen ineen te slaan hebben we dit bereikt."

HULP BIJ EEN UITZICHTLOZE SITUATIE Inwoners met schulden belanden soms in een uitzichtloze situatie. Vaak leidt een schuld tot nóg meer schulden. Schuldeisers rekenen incassokosten en over leningen moet fors rente betaald worden. Je raakt het overzicht over je financiën kwijt en zonder professionele hulp kom je er dan vaak niet meer uit. In Culemborg werken Sociaal Wijkteam, Stichting SchuldHulpMaatje, Formulierenbrigade en Schuldhulpverlening nauw samen met inwoners om inkomsten en uitgaven weer in evenwicht te krijgen. De volgende stap is het maken van afspraken met de schuldeisers om tot een definitieve oplossing te komen.

De hulp en begeleiding wordt door veel klanten als heel prettig ervaren. Gedurende drie jaar krijg je intensieve begeleiding, waarbij je leert hoe je beter met je geld om gaat om schulden in de toekomst te voorkomen. Het is erg fijn om professionele hulp te krijgen, zodat je je financiële situatie weer overziet. Daarnaast is het een enorme opluchting als je na drie jaar vrij van schulden bent en een nieuwe start kunt maken.

De ervaringen van een klant: ,,Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen, hierdoor voel ik me weer een normaal mens. De consulent stimuleerde me, soms was ze streng, maar ik snapte dat ze me wilde helpen. Ook de hulp van de vrijwilligers was fantastisch. Nu heb ik geen slapeloze nachten meer, de schuldbemiddeling gaf me rust. De schulden kosten je je gezondheid. Zoek hulp! Ik heb te lang gewacht, want ik schaamde me."