• Frans van den Berg

Edwin Rutten presenteert familie-editie Jam Jazz & Pizza

CULEMBORG Aan de rij grote namen in de serie Jam Jazz & Pizza van de Gelderlandfabriek in Culemborg komt nog geen einde. Op 17 maart is de veelzijdige Edwin Rutten met zijn trio te gast tijdens een heuse familievoorstelling. Kinderen mogen een instrument meenemen. En misschien is Ome Willem ook wel van de partij.

De carrière van Edwin Rutten (76) duurt inmiddels al zestig jaar. Bij een groot publiek is hij nog altijd bekend van zijn tv-programma De film van Ome Willem. Dat werd tussen 1974 en 1989 uitgezonden en zat vol uitdrukkingen als 'geitenbreier', 'rakkers', 'joepie de poepie' en 'lust je ook een broodje poep'. Traditioneel werd het afgesloten met het liedje Deze vuist op deze vuist. Maar dat is slechts één kant van Rutten. Naast acteur en presentator voor radio en tv, is hij al zijn hele leven jazzmusicus. Als jochie van 9 kwam hij in aanraking met de jazzmuziek en dat bleek dé ontdekking. Op 16-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste vocale jazzplaten met Rogier van Otterloo. Het jaar erop trad hij op voor de radio met het Metropole Orkest en de Skymasters. Hij ontwikkelde door en zocht tal van manieren om zijn liefde voor muziek uit te dragen. Eén van de dingen die hij bedacht was Gigs for kids, het kinderprogramma voor het legendarische North Sea Jazz Festival waar hij, uiteraard, ook zelf optrad.

Anno 2019 is Edwin Rutten nog heel actief op tal van terreinen. ,,Zo lang ze me nog bellen om te komen, blijf ik bezig", vertelt hij. ,,Onlangs deed ik hij in vijf dagen negen optredens met het Gelders Orkest over Mozart." Voor Culemborg heeft hij een programma dat iedereen zal aanspreken, belooft hij. ,,Het wordt een middag entertainment met educatie in de voetnoten. Je leert over swing, timing en interactie. Het is voor grootouders, ouders én kinderen. Die laatste mogen een instrument meenemen. Aan het slot krijgen ze een oorkonde voor het zingen van de blues. En als je geen kinderen hebt maar wel van jazz houdt, moet je ook komen. Want als er één ding is dat ik niet doe, is een kinderachtig programma maken. Dat vinden kinderen ook niet leuk."

In de Gelderlandfabriek wordt hij vergezeld door Jean Louis van Dam (toetsen), Erik Timmermans (bas) en Frits Landesbergen (slagwerk).

Aanvang 14.30 uur en de entree (inclusief pizzapunt) is € 15,- (kinderen tot 6 jaar gratis, van 6-16 jaar € 10,-). Info: www.degelderlandfabriek.nl