• Tanja Moody

'Eerste overdekte Markthal in Culemborg'

door Tanja Moody 

Om het logo Markthallen meer tot zijn recht te laten komen, wordt de werkplaats omgebouwd tot de 'eerste overdekte Markthal in Culemborg'. Een energieke Paul Arensman leidt rond: ,,Eind oktober gaan we open. Hier komen drie verkooppunten en daar is plaats voor nog twee kraampjes. Ook hier kan er nog eentje tussen. Een kraam huren kost slechts 15 euro. Dat heb je er zo uit, als je leuke spulletjes hebt! Wist je trouwens, dat je aan de achterkant van het pand, uitkomt op de parkeerplaats waar nu nog de Albert Heijn is gevestigd?" Bij de start in 2016 lag de werkplaats nog vol opslag voor tweedehandspullen. Sindsdien is er opgeruimd en beter zichtbaar hoe gezellig en ruimtelijk het er is. ,,Bij mooi weer kan de rolluik open. En als het regent, staat iedereen er héérlijk droog!"

 

AARDIG Het gaat goed met Stichting Re-Ma, volgens de initiatiefnemer. ,,Binnen 1,5 jaar hebben we onszelf op de kaart gezet, waarvoor je normaal 3-6 jaar nodig hebt. Het is hard werken, maar je krijgt er zó ontzettend veel voor terug." ROC-stagiaire Ani uit Syrië, die in de winkel aanwezig is, beaamt hoe leuk ze het vindt. Ze voelt zich op haar gemak, komt er graag en vindt vooral iedereen hier zo aardig. ,,Ani doet een schoonmaakopleiding en samen met haar, bedenken we hoe we de werkzaamheden invullen, die voor haar geschikt zijn."

 

Stichting Re-Ma richt zich vooral op mensen uit categorie 4. ,,Dit zijn mensen die nog aan het begin staan van (re)integratie, statushouders met een taalachterstand, mensen met communicatieve stoornissen die al jaren volledig buiten de boot vallen en niet begrepen worden. Het op het gemak stellen van deze mensen, goed luisteren, hen laten voelen hoe belangrijk ze zijn. Voor mij is die persoon het allerbelangrijkste. Wat zijn iemands behoeften? Wat kan iemand wel of juist niet? Dan pas gaan we het vervolgtraject in en creëren we in de winkel werkzaamheden om die persoon heen. Denk aan administratieve, logistieke en facilitaire taken, reparaties, winkelinrichting, verkoop, hospitality en taalbegeleiding."

 

Hoewel Stichting Re-Ma deel uitmaakt van de kleine zorgaanbieders (KZA), krijgt Re-Ma 1,5 jaar na de oprichting nog geen mensen doorgestuurd vanuit de gemeente (via pgb) en worden de kosten uit eigen zak betaald. De winkel aan de Zandstraat functioneert zowel als sociale ontmoetingsplek voor de buurt, als werk- en leerplek en het bekostigt de opvang van de (re)integratie. Iemand die in de winkel iets van zijn gading vindt, moet snel toeslaan, want de omloop van de spullen is hoog. ,,Wij bieden producten van 400 verschillende klanten. Wat niet binnen een bepaalde tijd wordt verkocht, wordt teruggeven."

 

De commissie van aanbeveling bestaat uit Werkzaak Rivierenland, S.B.B. en ROC Rivor.

 

Informatie: www.markthallen.eu/culemborg of 06-14110567 of culemborg@markthallen.eu