• Burgemeester Gerdo van Grootheest en voorzitter Frank van Schuttershoef in gesprek met de dames Timmers en Zijlstra.

    THEO VAN DAM FOTOGRAFIE
  • Theo van Dam
  • Burgemeester Gerdo van Grootheest en voorzitter Frank van Schuttershoef in gesprek met de dames Timmers en Zijlstra.

    THEO VAN DAM FOTOGRAFIE
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam

Eeuwfeest met een randje

CULEMBORG Precies op 4 december bestond de gemengde zangvereniging De Korenbloem honderd jaar. Een bijzondere mijlpaal, aangezien weinig verenigingen erin slagen een eeuwfeest te halen. Dit eeuwfeest werd dan ook met de weinige leden van de Korenbloem gevierd, waarbij ook burgemeester Gerdo van Grootheest acte de précence gaf.

De burgemeester feliciteerde de leden met het halen van dit eeuwfeest. Echter het is een eeuwfeest met een randje. ,,Dit is jullie laatste avond bij elkaar." Toch wilde hij van de gelegenheid gebruik maakte om twee bijzonder trouwe leden in het zonnetje te zetten: de dames Nel Timmers en Mien Zijlstra, die respectievelijk 67 en 72 jaar aan de vereniging verbonden zijn, verdienen een pluim voor hun inzet.

Bij de toespraak van voorzitter Frank van Schuttershoef nam hij de dames mee in de geschiedenis en vroeg hen wat zij kunnen vertellen over het wel en wee van de vereniging. Zodoende werden heel veel herinneringen opgehaald over dirigenten, repetitie-lokalen en tot de verbeelding sprekende uitvoeringen.

Helaas was deze avond er een met een minder leuke achtergrond, omdat het bestuur met de huidige leden heeft moeten vaststellen dat het niet meer mogelijk is gebleken het bestaansrecht van de vereniging te kunnen waarborgen, waardoor deze avond de boeken in zal gaan als het einde van De Korenbloem. In de loop der jaren heeft de club een belangrijke sociale plaats in Culemborg ingenomen. Veel mensen hebben in het verleden laten doorschemeren dat de vereniging een belangrijk deel van hun leven uitmaakte. De basis voor veel vriendschappen en zelfs huwelijken werd tijdens de vele repetities en uitvoeringen gelegd.

Vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw bloeide De Korenbloem als nooit te voren. Onder de bezielende en de vernieuwende leiding van de dirigent Willy Francois werden zelfs landelijke prijzen gehaald. In de afgelopen twintig jaar heeft het koor moeten vechten voor zijn bestaansrecht. De in het verleden opgebouwde goede naam zorgde voor veel uitnodigingen buiten en binnen Culemborg, waarbij de prom- en kerstconcerten heel veel bezoekers trokken. De Korenbloem heeft zich altijd geprofileerd als een koor dat alle genres van het muzikale palet beheerste, ongeacht of het ging over opera, operette, musical, gospel of de hedendaagse buitenlandse of binnenlandse pop, geen muzikale zee ging het koor te hoog. Altijd heeft tijdens de repetities en de uitvoeringen de gezelligheid en het aparte gevoel dat zingen geeft voorop gestaan. De Korenbloem is helaas geschiedenis.