• Ontdek tijdens Elisabethdag het verhaal van Corrie van Beurden, opgegroeid in hetElisabeth Weeshuis. Een ontroerende theaterscene, gespeeld door Vanya Manten (in beeld) en Anneke van Wijk.

    Luc Gillet

Elisabethdag in Het Weeshuis

CULEMBORG Op zondag 18 november is het feest in het Culemborgse Elisabeth Weeshuis. Met onder andere theater, muziek, spel en lekker eten viert Het Weeshuis de naamdag van Elisabeth van Culemborg, uit wier nalatenschap het huis werd bekostigd. De bibliotheek, de volksuniversiteit, het weeshuismuseum en het Weescafé portretteren samen het leven en het werken in Het Weeshuis, vroeger en nu. Beleef een gezellige middag voor de hele familie. Entree gratis.

Elisabethdag opent om 13.00 uur, waarna de verschillende programmaonderdelen van start gaan. Het thema is dit jaar het portret. In het atelier presenteren cursisten van de volksuniversiteit hun geschilderde portretten en kun je ook zelf leren portretteren. In de bibliotheek maak je een hoffelijk sieraad en bereid je je voor op een historische modeshow. In het weeshuismuseum is een ontroerende theaterscène te zien over het persoonlijke verhaal van Corrie van Beurden, opgegroeid in het Elisabeth Weeshuis. De tekst is van Ronald van den Bergh en de voorstelling wordt gespeeld door acteurs van Theaterjuf Sandra van Wijk. Speciale interesses in de geschiedenis van het Culemborgse kasteel? Mis dan niet de lezing van Lysanne Versteegh en Margot Leerink over de indeling en inrichting van het kasteel rond 1600. Lysanne en Margot nemen de bezoekers mee van kamer naar kamer, de een nog mooier dan de ander.

VERHALEN KOMEN TOT LEVEN Wie van verhalen houdt kan meedoen aan de voorleesroute op basis van het boek 'Meisje nummer achttien', een verhaal over Hanna die helemaal in haar eentje naar het Culemborgs weeshuis moest. Op vijf plekken in Het Weeshuis zit een verteller die een stukje uit het boek van Anna Woltz voorleest. In de protectorenkamer kun je kennismaken met de protectoren van Het Weeshuis. Door hen wordt tot op de dag van vandaag de nalatenschap van vrouwe Elisabeth met veel zorg beheerd.

Belangstelling voor fotografie? Het is de laatste dag van de tentoonstelling Culemborg in Fotovlucht. Tussen 15.00 uur en 16.00 uur vertelt een aantal fotografen over hun foto's. De feestelijke dag wordt muzikaal omlijst door Reynaldo Maduro. Maar er is meer muziek. In de museumkelder bezingt Sarah van Heuven het leven van een bekende zangeres die een deel van haar kindertijd ook in een weeshuis doorbracht. De hele dag door biedt het Weescafé heerlijke lekkernijen, een voedzame lunch en voor de liefhebber een lekkere borrel. Info: www.weeshuismuseum.nl.