• Jord Visser

Elkaar weer tegenkomen op de reünie van het KWC

CULEMBORG ,,Hey Piet!" Ongemerkt binnenlopen in het KWC is er voor Piet Talsma niet bij. Hij wordt door iedereen herkend en begroet: ,,Als ik jou zie, zit ik even in een tijdmachine!" Piet heeft dan ook 46 jaar op het Koningin Wilhelmina College gewerkt. Kort als docent Nederlands, Scheikunde en Biologie, maar de meesten kennen hem als docent Duits. ,,Prachtig vak, ik wilde niet stoppen toen ik met pensioen mocht."

Er was geen dag dat Piet geen zin had om naar school te gaan. Al was hij vaak wel een paar minuutjes te laat. Ooit stond de sectordirecteur bij zijn lokaal op zijn horloge te wijzen. ,,Mooi horloge heb je daar, is die nieuw?" Dat was de laatste keer dat de sectordirecteur er stond. Piet behandelt iedereen gelijk. ,,Iedereen is een mens, directie, onderwijsondersteunend personeel, er is geen verschil. Samen maak je de school."


Er is een tijd van feesten en een tijd van werken. Daar moet je als docent heel duidelijk in zijn. Bij Piet werd soms het lokaal bijna afgebroken. Maar als hij zei dat het klaar was, dan was het klaar. De perfecte combinatie van oprechte aandacht en duidelijke grenzen is wat een goede docent maakt. Leerlingen voelen dat haarfijn aan.

DIE FAVORIETE LERAAR Zo ook oud-leerling Engelina. Wanneer ze de ruimte kreeg op school, werd het al snel een feestje. Iets teveel soms. Maar toch is het goed dat je dan zelf kunt ervaren dat je een grens overgaat. Dat is ook iets wat je op school moet leren. ,,Piet was echt mijn held", zegt ze lachend. ,,Door hem heb ik toch uiteindelijk mijn diploma gehaald en nu sta ik nota bene zelf voor de klas." Piet is voor haar een voorbeeld van hoe ze graag zélf les wil geven. ,,Een band opbouwen met je leerlingen is erg belangrijk. Pas als je dat bereikt, kun je op de stof ingaan."

HERINNERINGEN OPHALEN Op zaterdag 6 oktober is er een reünie omdat het KWC 65 jaar bestaat. Engelina en Piet gaan er natuurlijk naartoe. Wie ze hopen te zien? ,,Markante figuren van vroeger, van die mensen waar je veel verhalen over kunt vertellen. En de mensen komen natuurlijk ook voor ons", grapt Engelina.

Enthousiast halen ze samen herinneringen op. Ze praten door elkaar en door de vragen heen. ,,Tja, dat heb je met docenten, die praten altijd overal doorheen."

De reünie vindt plaats in en rond het schoolgebouw aan de Beethovenlaan. Om 15.00 uur ontvangt het KWC de oud- en huidige medewerkers. Vanaf 16.00 uur gaat de school open voor de reünisten. Rond 21.00 uur is de reünie ten einde.

Alle informatie over de reünie op het KWC is te vinden op: www.reuniekwcculemborg.nl.