Ellen Verhagen: 'Magisch spel gaat recht naar het hart'

CULEMBORG Bij de Culemborgse Ellen Verhagen zijn de klanken van piano al vanaf jongs af aan van grote invloed op haar geluksbeleving. En ook al is het pianospel na haar pubertijd een lange tijd weggeweest, Ellen kan zich nu geen dag meer voorstellen zonder het bespelen van haar prachtig klinkend instrument, een gerestaureerde Bechstein. De passie voor piano wil deze amateurpianiste ook met anderen delen. Vandaar haar initiatief voor een pianowandeling op zondag 13 september door de historische binnenstad van Culemborg.

door Henriett Somlai

Ellen Verhagen is in 1958 geboren in Vleuten en woont sinds 1986 in Culemborg. Op aanmoediging van haar ouders ging ze als jong meisje met haar twee broers en haar zus naar pianoles. ,,Toen was het nog moeten", vertelt Ellen lachend. ,,Maar later op de muziekschool werd ik enorm geïnspireerd door mijn muziekdocente Willy Veldhuis. Ze liet mij eigen gekozen stukken spelen en toen kreeg ik er plezier in."

Ellen had grootse plannen om naar het conservatorium te gaan, maar het leven liet haar een andere keuze maken: de lerarenopleiding. ,,Toen ik 20 was, verdween de piano uit het zicht en ook al kreeg ik in 1986 van mijn ouders hun piano als huwelijkscadeau, ik speelde maar sporadisch."

In 2006 ontdekte Ellen de magie van de Argentijnse tango en werd ze via de dans geraakt door de muziek van Piazzolla. ,,Ik had destijds een danspartner die op latere leeftijd gitaar wilde leren spelen. Toen dacht ik: als hij dat kan, dan kan ik misschien ook weer mijn pianospel oppakken en zelf de betoverende klanken van Piazzolla spelen." En zo gebeurde het.

In 2009 ontmoette Ellen bij toeval de befaamde pianist Jeroen van Veen in de Kattenstraat bij Galerie Janssen. Tot haar grote geluk wilde Van Veen Piazzolla komen spelen bij een Tangosalon die Ellen organiseerde. Ze vroeg aan Van Veen of hij ook lessen gaf en vanaf dat moment is hij haar grote leraar en inspirator.

Ellen: "Er gaat een heel andere wereld voor me open als ik piano speel. Het is net alsof ik met een vriendin op pad ga. Het gaat niet alleen om het indrukken van toetsen, het is een groot samenspel van klanken, gelaagdheid en pedaalgebruik. Als je magisch speelt, dan raak je het hart van de ander. Pianospelen is een jeugddroom die voor mij uitkomt."

Op zondag 13 september zullen er vele harten worden geraakt door maar liefst 30 pianisten op ruim 10 locaties in Culemborg. Meer informatie: http://www.pianoculemborg.nl.