Elvis Museum krijgt derde zaal

CULEMBORG John Vink (67) verzamelt al zo´n 55 jaar alles wat met zijn grote idool Elvis Presley te maken heeft. Als tiener begon hij met het kopen van singletjes, lp´s en later cassettebandjes; veel meer was er nog niet verkrijgbaar. Toen hij ging werken waren Elvis-spullen steeds meer verkrijgbaar in platenwinkels en op door hem bezochte fanclubdagen. Het verzamelen werd pas echt serieus door zijn verkering met Renée; zij bleek ook een groot Elvis-fan. Na Elvis´ dood in 1977 gingen John en Renée ook originele spullen van Elvis -toen nog betaalbaar- verzamelen. Omdat hun collectie te groot werd in hun huis en ze deze ook aan andere fans wilden tonen, ontstond het idee een museum te openen, wat uiteindelijk plaatsvond in 2002.

door Eric Jansen

Het museum is het enige in Europa met een licentie om de volledige naam van Presley te mogen gebruiken, destijds officieel verkregen via Graceland. Naast de Elvisshop (waar onder andere boeken, cd's en T-shirts verkocht worden) zijn er nu twee grote ruimtes met Elvis-memorabilia. Er is allerhande merchandising te zien, zoals Elvis-bier, sleutelhangers, klokken, poppen, zeep enz. John Vink vertelt hoe in Amerika alleen al bij benzinepompen nog steeds veel Elvis-spullen te koop zijn; Elvis is daar nog echt een grote naam. Daarnaast zijn er in het museum vele originele Elvis-stukken te zien: jassen, een pyjama, glitterriem, brillen, sieraden, gouden l.p.´s die zelf aan Elvis overhandigd zijn enz. In het museum komt Elvis´ stem uit de luidsprekers en waant men zich even terug in zijn tijd. Voor zover het betaalbaar kopen John en Renee Vink zelf nog steeds spullen op fanclubdagen, maar krijgen ze ook dingen aangeboden door medewerkers van Graceland, met wie ze een goede band hebben.

Het echtpaar Vink noemt zichzelf 'Superfan' van Elvis ("groter kan niet"). Ze draaien dagelijks zijn muziek, bezoeken nog steeds fanclubdagen en blijven verzamelen. Binnenkort wordt er een derde ruimte geopend in het museum. Vragend naar wat zij zelf de topstukken uit hun collectie vinden zegt Renée: ,,De originele Elvis-spullen zijn onze topstukken, hoe klein ook. De dasspeld is net zo belangrijk als de jassen."

Info: www.elvismuseum.nl.