• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg

Eric Borrias steelt de show bij vernieuwd Kerstconcert Pieter Aafjes

CULEMBORG Anders dan andere jaren zou het traditionele kerstconcert van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes zijn: zonder Heinz Friesen, waar door Jurriën van der Veer nog even speciaal de aandacht op werd gevestigd, en zonder vrouwenkoor OtherWise. Dit jaar had Geert Schrijvers de leiding in handen en waren verhalenverteller Eric Borrias en organist Jaap Jan Steensma van de partij; een nieuw concept, dat aansloeg bij het publiek.

Speciaal voor deze avond waren alle kaarsen, meer dan 125, in de kroonluchters in de kerk aangestoken en toen bij het eerste nummer "Sleep" van Eric Witacre alle sfeerverlichting in de kerk uitging en alleen de kaarsen brandden, was de toon voor dit kerstconcert nieuwe stijl gezet. In de ouverture Giovanna d'Arco van Verdi bracht Geert Schrijvers het orkest weer tot grote muzikale hoogten, met prachtige fluit-, hobo- en klarinetsolo's in het middendeel.

De kerstsfeer kwam weer in de kerk met een prachtige omspeling van het bekende Stille Nacht, dat als intro diende voor de opkomst van Scrooge (Eric Borrias), die omspeeld door muziek uit de bekende film "A Christmas Carol" zijn verhaal vertellde over de vrek Scrooge van Charles Dickens. Dat Borrias één van de populairste vertellers van ons land is bleek wel deze avond. Je kon een speld horen vallen tijdens zijn optreden. Alles werd speciaal uitgelicht door SLR en in beeld gebracht op de schermen in de kerk door Peter Dokman. Dankzij het speciale arrangement van dirigent Geert Schrijvers sloten muziek en vertelling perfect op elkaar aan. Een daverende ovatie was de beloning voor orkest en verteller.

Na de pauze nam Jurriën van der Veer weer de presentatie op zich. Met twee Franse kerstliedjes in het werkje "Patapan" werd het tweede deel geopend. Daarna verplaatste de muziek zich naar Polen, waar in een werk van Johan de Meij de "Polish Christmas" Music een grote selectie van prachtige kerstmelodieën werd gespeeld. Als aanloop voor de Orgelsymfonie stond eerst nog een typisch werk voor orgel op het programma, alleen nu gespeeld door het orkest. In Chaconne in E Minor van Dietrich Buxtehude was dirigent Geert Schrijvers de organist die van zijn orkest alle registers optrok in dit speciale werk dat deed denken aan een toccata van Bach.

De finale van dit 26ste kerstconcert was met recht de finale van de avond, want samen met het orkest, met organist Jaap Jan Steensma aan het grote Verhofstadtorgel werd de Finale Symphony No.3 uit de orgelsymfonie van Saint-Saëns gespeeld. Dit magistrale werk voor orgel en orkest vormde een waardige afsluiting van dit kerstconcert nieuwe stijl. Door de voorzitter van Pieter Aafjes, Rob van Tuil werden solisten, medewerkers, de sponsors Rabo Bank West Betuwe, v.Noord Accountants en het Cultuurfonds bedankt en in de bloemen gezet. Een speciaal woord van dank ging richting dirigent Geert Schrijvers, die half september de dirigeerstok van Heinz Friesen overnam en in drie maanden tijd dit programma in elkaar moest zetten.

Met het bekende" I am dreaming of a White Christmas" ging het publiek voldaan naar huis.