• Eric Jansen

Open dagen De Teunishof: wijn uit Culemborg

CULEMBORG Sinds 1996 heeft Teun Bikker zijn eigen wijngaard 'De Teunishof'. Ook dit jaar houdt hij weer open dagen waarop gasten zijn wijnen kunnen proeven en kopen.

door Eric Jansen

Bikker begon ooit met een moestuin in het volkstuincomplex aan de Voorkoopstraat. Het vertoeven in de buitenlucht was een welkome afwisseling met zijn kantoorbaan bij een ingenieursbureau. Toen hij moest verhuizen naar een ander stuk grond op het complex, besloot hij alleen nog maar druiven te gaan kweken, wat in die tijd al vaker voorkwam. Hij deed een cursus wijn maken en met vallen en opstaan kon hij na drie jaar zijn eerste zelfgemaakte wijn drinken.

Rond september zijn de druiven het meest rijp en geschikt voor de oogst. Het wijn maken doet Bikker thuis en duurt dan nog minstens een half jaar. De transformatie van druiven naar wijn is nog steeds fascinerend voor hem om mee te maken: ,,Wijn heeft voor mij iets feestelijks, als je bijvoorbeeld mensen op bezoek krijgt en een glas kunt aanbieden. Het is leuk als je daar zelf een bijdrage aan kunt leveren."

KLIMAATVERANDERING Alhoewel het altijd weer een uitdaging is of het lukt, produceert Bikker jaarlijks 200 tot 300 flessen witte en rode wijn. De witte wijn is goed drinkbaar vanaf het vorige jaar, de rode is twee tot drie jaar oud. Naast Dornfelder, Johanniter en Solaris, produceert hij Marechal Foch.

Klimaatveranderingen lijken ook voor Bikker merkbaar: ,,Door de warmte worden druiven eerder rijp, al kun je dan nog niet veel zeggen over de smaak. Daarnaast is de opmars van de Japanse fruitvlieg naar noordelijker gebieden een bedreiging voor druiven, kersen en ander fruit."

77 JAAR Gemiddeld werkt Bikker twee dagen per week in zijn wijngaard: ,,Als je een baan of gezin hebt, doe je het er niet zo maar even bij." Zelf wordt het werk voor Bikker ook wel wat zwaarder: hij is inmiddels 77 jaar.

 Al ruim twintig jaar organiseert hij open dagen op De Teunishof. Dan leidt hij geïnteresseerden rond in zijn wijngaard, waar 130 druivenstokken staan. Er kunnen dan ook verschillende rode en witte wijnen gratis geproefd en desgewenst gekocht worden.

De open dagen zijn op 7 en 8 september van 13.30 tot 17.30 uur. Meer informatie: www.wijngaarddeteunishof.nl