• Wilfred Kols

Ex-gedetineerde Wilfred Kols gooide leven drastisch om

CULEMBORG Op een avond in 2003 kreeg Wilfred Kols in zijn isoleercel van een cipier het boek 'Licht in de duisternis' van Nicky Cruz. Het verhaal van een bendeleider in New York die zich bekeerde tot het Christendom en later evangelist werd. Het verhaal greep Kols zo aan dat ook hij gelovig werd en zijn leven drastisch omgooide. Recent verscheen Kols' autobiografie 'Stem van Duisternis', waarover hij in de bibliotheek op 24 januari een lezing geeft.

door Eric Jansen

Kols (48 jaar) groeide op in Culemborg en logeerde vaak in Kamp Vught, te midden van een verwarde en gekwetste Molukse gemeenschap. Vanuit onzekerheid en het zoeken naar een identiteit raakte hij jarenlang verslaafd aan harddrugs, dealde en ging het criminele pad op. Er volgde een leven van overvallen, diefstal, inbraken en oplichting. Vlak voor hij in 2003 gevangen werd gezet, overleed zijn vriendin.

ANDER MENS Na zijn vrijlating in 2006 kwam er een ander mens uit de gevangenis. Geïnspireerd door Nicky Cruz besloot Kols ander gedrag aan te leren en in het reine te komen met zijn verleden. Veel van zijn slachtoffers vroeg hij om vergeving. Hij ging werken als incassohuisbezoeker en werd assistent-voorganger van de Victory Outreach kerk in Rotterdam. Daarnaast is hij oprichter van Mission Prison, een organisatie die zich bezighoudt met zendingswerk onder gedetineerden in binnen- en buitenland.
Een gelovig man is hij nu, getrouwd en vader van drie kinderen. Na zijn roerige leven is hij zelfs bijna schuldenvrij. En hij besloot zijn levensverhaal op papier te zetten. Kols: ,,Ik hield al wel lezingen over mijn leven en zag dat dit mensen raakte. Anderen stimuleerden me te gaan schrijven. Ik wil mensen bewust maken dat je jezelf altijd in de spiegel moet kunnen aankijken en moet afvragen waar je met je leven naar toe wilt. Elke dag biedt een nieuwe kans!"

'Stem van Duisternis' is verkrijgbaar in Christelijke boekhandels, online en tijdens zijn lezing. Kols neemt gitarist Chaka Laisida mee die liederen zal spelen.

De lezing vindt plaats op 24 januari van 19.30 uur tot 21.30 uur in de bibliotheek.