• Karijn Kakebeeke

Expositie geeft inzicht in de wereld van vluchtelingen en hun stadgenoten

CULEMBORG Kun je elkaar begrijpen als je niet weet wat de ander ziet? Een vluchteling en zijn Nederlandse buurvrouw staan naast elkaar en kijken naar hetzelfde. Maar wat ze zien is totaal verschillend. Het is gekleurd door hun eigen ervaringen, geschiedenis en cultuur. Het fotografieproject Point of View - Zie jij wat ik zie? - liet vluchtelingen en buurtbewoners foto's maken van hun omgeving om deze daarna gezamenlijk te bespreken. Tijdens het project leerden deelnemers elkaar kennen via de foto's die zij maakten en bekeken de wereld door de bril van de ander. Ze kregen - letterlijk - inzicht in elkaars point of view.

Na het grote succes van de exposities vorig jaar in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg en tijdens LekArt, is een selectie van het werk nogmaals te zien: vanaf 23 juni t/m 9 juli in het stadhuis van Culemborg.

Het project Point of View - Zie jij wat ik zie? is een initiatief van de Picture Bridge Foundation. Het werd in 2016 in Culemborg uitgevoerd onder begeleiding van Karijn Kakebeeke en Martha van der Meer. Deelnemers werden gevraagd verschillende onderwerpen vast te leggen. Wat maakt dat je je ergens thuis voelt en hoe zou jij het leven in Nederland laten zien aan een dierbare ver weg? Waar ben je trots op of waar worstel je mee? Wat zijn de dingen die je opvallen in het dagelijkse leven en wat is je zo dierbaar dat je het voor altijd zou willen bewaren?

Een selectie van de foto's en achterliggende verhalen is tijdens de expositie te zien. Sommige zijn grappig en herkenbaar, andere ontroerend en verrassend. De foto's waren aanleiding voor mooie gesprekken en soms discussies. Grote thema's werden daarbij niet geschuwd. Religie, homorechten en emancipatie; het kwam allemaal aan bod.

Neem voor meer informatie over Point of View contact op met Karijn Kakebeeke via info@picturebridgefoundation.nl - 06-13406713