• Het beeld 'Eva'

    Kunst in de Kerk
  • Dirkje Ebbers

    Kunst in de Kerk
  • Kunst in de Kerk

Expositie nagelaten werk Dirkje Ebbers in Barbarakerk

CULEMBORG Op 29 oktober 2013 overleed, veel te jong, onze stadgenote Dirkje Ebbers. Dirkje werkte als geestelijk verzorger in de psychiatrie. In de protestantse gemeente in de Barbarakerk was ze onder meer actief betrokken bij Kunst in de Kerk.

Behalve geestelijk verzorger was ze ook beeldhouwer. In haar laatste levensjaren heeft ze zich bezig gehouden met "lezingen in steen", interpretaties in steen van bekende bijbelverhalen, veelal over vrouwen. Enkele daarvan vonden jaren geleden nog tijdens haar leven al eens een plekje in de Barbarakerk in een tijdelijke expositie. De inmiddels ook overleden dominee Henri Veldhuis preekte toen naar aanleiding van haar beeld 'Eva'.

Dankzij de welwillende medewerking van Dirkjes echtgenoot Jos kan de commissie Kunst in de Kerk dit voorjaar een reeks beelden uit haar nagelaten werk exposeren. Deze expositie wordt officieel geopend op zaterdag 25 maart om 14.00 uur in de Grote of Barbarakerk. Daarna is de tentoonstelling te bezichtigen op zondag 26 mei na kerktijd tot maximaal 13.00 uur. Vervolgens op dinsdag 28 mei en woensdag 29 mei 's, middags tussen 14.00 en 17.00 uur; donderdag 30 mei na afloop van de Hemelvaartsdienst tot maximaal 12.00 uur en 's middags tussen 14.00 en 17.00 uur. Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni eveneens tussen 14.00 en 17.00 uur. Op zondagavond 2 juni om 19.00 uur wordt de expositie afgesloten met een avondgebed rond een van de kunstwerken. Muzikale medewerking wordt verleend door cantor-organist Marijn Slappendel.

Bij de tentoongestelde werken zal een handout verkrijgbaar zijn met foto's van Dirkjes beelden, gedichten van haar hand en herinneringen van vrienden en collega's aan deze begaafde en veelzijdige vrouw. Veel van de beelden die te zien zijn, kunnen – tegen redelijke prijzen – aangeschaft worden. Ter plekke zal een looplijst/prijslijst beschikbaar zijn.

Meer inlichtingen: henkfonteyn@gmail.com