Extra controle op zwerfafval Culemborgse scholieren in april, mei en juni

CULEMBORG Gedurende de maanden april, mei en juni zal er weer regelmatig extra gecontroleerd worden op het verspreiden van zwerfafval. De controles vinden plaats in opdracht van de gemeente en worden uitgevoerd door Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) van Avri. Er zal met name gecontroleerd worden op de zogenaamde 'snoeproutes' van de scholen naar de winkels.

De BOA's zullen optreden wanneer zwerfafval op straat of in de berm wordt gegooid. Overtreders kunnen een boete verwachten. Boetes bedragen €70,- voor jongeren onder de 16 en maar liefst €140,- voor 16 jaar en ouder. Leerlingen worden via de scholen op de hoogte gebracht van de extra handhaving.

In opdracht van de gemeente en in samenwerking met KWC en Lek en Linge heeft Avri afgelopen november voorlichting gegeven over zwerfafval aan alle tweede klassen van deze scholen. Ook toen werd er extra gecontroleerd op de verspreiding van zwerfafval. Gelukkig hoefden er destijds geen boetes te worden uitgedeeld.

De gemeente en de scholen vinden een schone leefomgeving belangrijk. Zwerfafval wordt door veel inwoners als een grote ergernis ervaren. Het ziet er slordig uit, leidt tot verloedering en geeft een onveilig gevoel. Ook is het ongezond voor mens en dier en zorgt het voor milieuverontreiniging.

Gemeente en Avri benadrukken naar leerlingen dat je goed bezig bent wanneer je de eigen straat en stad schoon houdt en hopen dat voorlichting voldoende effect heeft. Maar wanneer er afval op straat wordt gegooid schrijven handhavers daadwerkelijk bonnen uit.