• Roy Wellner

Extra toezicht in stroomstoring gebied

CULEMBORG (ANP) In het door een grote stroomstoring getroffen gebied komt maandagavond overal extra toezicht en hulp op gang. De brandweer houdt zorgcentra, onder meer in Culemborg, in de gaten om te zien of bewoners en medewerkers zich redden in het donker. Ook rijden brandweer en politie extra rondes door het gebied.

Op verschillende plekken moesten buurtbewoners aangestoken vuurkorven uit laten branden, aangezien dat in het donker veel te gevaarlijk is, aldus een woordvoerder van de brandweer in Beusichem.

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel heeft volgens een medewerkster van de receptie geen last van de stroomstoring. Omdat het mobiele netwerk overbelast is en zelfs uit dreigt te vallen, waarschuwen medische diensten zoals verloskundigenpraktijk De Toekomst in Tiel om naar het ziekenhuis te bellen in geval van nood.

Bel niet als het niet nodig is, het mobiele netwerk is overbelast. Daarvoor waarschuwt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maandagavond. Ook adviseert de veiligheidsregio gas en elektrische apparaten uit te zetten die tijdens stroomuitval aanstonden. ,,Check of uw buren hulp nodig hebben'', twittert de organisatie verder. ,,Het publieksnummer 14 024 is geopend voor vragen. Spreek de plaatsnaam Nijmegen in. Levensbedreigende situatie, maar geen telefoon? Ga naar de brandweerkazerne. Zie voor de adressen www.crisisglz.nl.