• Simon Dijk

Feestelijke opening pand Voedselgroep

Simon Dijk

CULEMBORG Zaterdag 30 mei was het feest aan de R. de Manstraat 1. Daar vierde de Voedselgroep Culemborg de opening van haar nieuwe onderkomen. De Voedselgroep helpt mensen die net niet in aanmerking komen voor de Voedselbank met levensmiddelen en advies. Dirkje Jansen, Mariëlle Beeren en Kim van de Poel, het vaste team en bestuur zijn enorm blij met de nieuwe ruimte, te danken aan de gemeente en Kleurrijk Wonen. Tot de sloop over ongeveer 2 jaar is hier vooral kleding ondergebracht. Bovendien is er een klein spreekkamertje en een groentetuin. De levensmiddelen voor de voedselpakketten staan nog thuis.

OP DE RIT In de afgelopen 2 jaar na oprichting is er veel gebeurd. Als het om hulp gaat blijft het niet bij voedselpakketten. Dirkje: ,,We zetten mensen op de rit met hulp van schuldhulp maatje en de formulieren brigade. Brengen ze in contact met maatschappelijk werk. Mensen leren budgetteren, zodat ze wat meer overhouden en pakken los van ons hun leven weer op". De groep werkt samen met Samen Achter de Poort en wijkteam West. ,,Wijkmanager Fikreta betekent daarbij heel veel voor ons. We hopen dat mensen van de gemeente komen kijken en ons op de voet blijven volgen", zegt Dirkje Jansen. Natuurlijk hoopt ze daarbij op een vaste ruimere plek.

GROEN EN SOCIAAL LINTJE Bijzonder is dat Dirkje Jansen tijdens de Fair& Green markt 31 mei het Groene Lintje kreeg met dit jaar voor het eerst ook een sociale kant. Claire Vaessen van Groen Links: ,,Gemeenten hebben meer verantwoordelijkheden gekregen op sociaal gebied. Het is goed dat er ook oplossingen komen vanuit burgers zelf." Voor Jansen een mooie waardering voor wat de Voedselgroep bereikt: mensen iets van hun leven leren maken.

De Voedselgroep is aanwezig donderdag van 13.00 tot 15.00 en dinsdags van 19.00 tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden van hulpvragen en donaties: Voedselgroep.culemborg@gmail.com of www.facebook.com/promo.voedselgroep.culemborg

Op de foto: Voedselgroep met Dirkje Jansen (rechts) opent nieuwe locatie