• Ellen Verhagen

Feestmuziek bij Pianowandeling Culemborg

CULEMBORG Culemborg is het hele jaar in feeststemming. Al 700 jaar stadsrechten brengt ook bij de Pianowandeling op zondag 9 september een feestgevoel.

door Ellen Verhagen

Zo zal pianist Marcel Worms bij de opening (13.00 uur in de Grote of Barbarakerk) vooral feestmuziek spelen. Met name muziek van Leonard Bernstein omdat 2018 ook het 100ste geboortejaar is van deze alom bekende componist. En in die feeststemming zal hij ook het speciaal voor het jubileumjaar door Bas Verberk geschreven 'Culemborg Dat Klopt Lied' begeleiden op de piano. Wie het zal zingen blijft nog even een verrassing.

,,Het thema 'Feest' van deze vierde editie Pianowandeling in Culemborg, sprak mij zeer aan", vertelt Marcel. ,,Fijn dat ik dan de feestmuziek die ik mooi vind kan laten horen. Als kind van ongeveer acht jaar vroeg ik me eens af hoe ik mijn vader kon overbrengen hoe mooi ik de piano muziek van Chopin vond die ik, in bijzijn van mijn moeder, had gehoord. Ik besefte me toen al dat er geen woorden voor zijn te vinden. De schoonheid van pianomuziek ervaar je door er naar te luisteren, door het zelf te spelen."

Dat omvat meteen het doel van de Pianowandeling, dat pianomuziek op deze dag door iedereen is te beluisteren en podium biedt aan een grote diversiteit aan pianisten van alle niveaus en leeftijden.

VEELZIJDIG PIANIST Marcel Worms is een zeer veelzijdig met een brede interesse. Zijn nieuwste cd (2018) is een geheel op Chopin geïnspireerde cd (muziek van Chopin en componisten die door hem werden beïnvloed). Zijn 20 jaar durende project van 'New Blues on piano', 'Tangos for piano from Latin America and Europe', Bach en Glass-project en niet te vergeten zijn muziek van Federico Mompou (2007 Mompou festival Amsterdam), geven wel aan hoe veelzijdig Marcel is.

Op een van de locaties is Marcel ook tijdens de Pianowandeling te beluisteren en speelt hij nog meer feestmuziek , o.a. Leonard Bernstein en Federico Mompou. Pianowandeling Culemborg is gratis, voor alle leeftijden, toegankelijk op zondag 9 september. Meer dan 50 musici op 18 locaties in de binnenstad.

www.pianoculemborg.nl .