• GGD Zuid
  • GGD Zuid

Fit blijven met 'Zicht op Evenwicht'

CULEMBORG De gemeente Culemborg biedt vanuit het programma Gezond en in Beweging beweeglessen aan voor mensen ouder dan 65 jaar. Het programma 'Zicht op Evenwicht' helpt hen fit te blijven. In Culemborg viel vorig jaar ongeveer 32% van de ouderen. Om dit te voorkomen is 'Zicht op Evenwicht' gestart. Beweegoefeningen helpen om de spierkracht en de balans te verbeteren. Daardoor is er minder kans op vallen. Deelnemer Annemiek van Munster (71) zegt: ,,Het is nu nog niet moeilijk voor mij om in huis te bewegen, maar dat kan wel komen. Ik wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen."

'Zicht op Evenwicht' bestaat uit 23 bijeenkomsten. De deelnemers krijgen beweegoefeningen en uitleg over gezond en veilig ouder worden. De bijeenkomsten worden begeleid door gespecialiseerde trainers.

BEWEEGLESSEN Trainer Hennie Uittenbogert geeft de beweeglessen. Deze duren elk ongeveer een uur. De meeste oefeningen versterken de balans van ouderen. De deelnemers moeten bijvoorbeeld over een bal of een draad stappen. Deze oefening verhoogt de concentatie en geeft de deelnemers houvast als zij denken te gaan vallen. Carla Soepnel (82), een van de deelnemers zegt: ,,Je leert om alle spieren gebruiken. En je leert hoe je overeind komt wanneer je bent gevallen."

THEORIELESSEN De deelnemers krijgen ook negen theorielessen. Jose Coes en Janine van der Heiden van het sociaal wijkteam Culemborg geven deze lessen. Ze geven uitleg over het belang van bewegen voor het lichaam. Ook krijgen de deelnemers tips om hun geestelijke en lichamelijke conditie te verbeteren.

Deelnemers komen wekelijks samen in 'de Salaamander'. De sfeer is plezierig en gezellig. Het huis verlaten en mensen ontmoeten is belangrijk als je ouder wordt. Carla geeft aan: ,,Als ik mij voor de gymnastiekmiddag heb opgegeven, dan wordt er op mij gerekend."

Carla en Annemiek adviseren mensen om deel te nemen aan het wekelijkse programma. Veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is om in beweging te blijven. Het is belangrijk als je zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven wonen. Steeds meer mensen vallen wel eens in huis. Deelnemen aan dit programma is heel makkelijk. Carla las het in de krant. Annemiek werd erover verteld door haar huisarts. Alle huisartsen in Culemborg hebben informatie over het programma.

De cursus van Carla en Annemiek is bijna afgelopen. Op dinsdag 3 april begint de nieuwe cursus in het Rode Kruis Gebouw. De eerste bijeenkomst is van 15.00 uur tot 16.30 uur. Daarna zijn de bijeenkomsten afwisselend om 13.30 uur of 15.00 uur. Info en aanmelden: Jose.coes@swtculemborg.nl; 06-10050047 of Janine.vanderheiden@swtculemborg.nl; 06-10185946 of henniesportbalans@gmail.com