• Fortenfestival
  • Fortenfestival
  • Fortenfestival
  • Fortenfestival
  • Fortenfestival

Fortenfestival: Buitenfilms, festivals, theater en kunst op de forten en waterlinies

REGIO Nederland telt 10 waterlinies met meer dan 150 forten en een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Verdedigingslinies die de vijand tegenhielden door het opzettelijk onder water zetten van het linielandschap. Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 september staan de poorten van deze veelal verborgen linies en forten open voor publiek. Met muziekoptredens, buitenfilms, theater, tentoonstellingen, rondleidingen en natuurlijk lekker eten en drinken op de prachtigste locaties. Verleng de zomer, kom naar het Fortenfestival! www.fortenfestival.nl

Een greep uit het programma:

Festival, film en concert

Sluit feestend de zomer af op bijvoorbeeld Muziekfort (Beverwijk) tijdens het Muziekfortfestival of Festival Spoel bij Werk aan het Spoel (Culemborg). Beiden lekker buiten! Toon jouw zangtalent tijdens het meezingfestijn Altena Zingt! op Fort Altena (Werkendam). Geniet onderuitgezakt van de bijzondere buitenbiosfilms The Big Sick bij restaurant Vroeg (Bunnik) of Tango Libre op Fort aan de Klop (Utrecht). Of ga naar het Sketchtival op Fort bij Maarsseveen waar korte sketches van poëzie tot dans je in vervoering brengen.

Kunst en Cultuur

Geniet van theater op Fort Pannerden (Doornenburg), Fort Isabella (Vught) en Fort Ellewoutsdijk (Zeeland). Breng een bezoek aan de luchtfototentoonstelling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op Fort Honswijk (Schalkwijk) met een speurtocht voor kinderen. Of bewonder de kunsttentoonstellingen op Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort bij Asperen (Acquoy) en in vesting Bergen op Zoom. Op Fort Nieuwersluis staat een kunstinstallatie.

Wandelen en fietsen

Ontdek al fietsend of wandelend het linielandschap. Op de fiets of tijdens een wandeling zie je zo veel meer! Van tankversperringen, bunkers, limietpalen tot beersluizen en geschutskoepels. Fiets van Fort Abcoude naar Fort bij Nigtevecht en neem de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal. De georganiseerde fietstocht Rondje Stelling brengt je zondag 2 september langs alle forten van de Stelling van Amsterdam. Op zaterdag 8 september zijn 8 forten van de Stelling van Utrecht geopend en start er een fietstocht vanaf het Domplein.

Pak een terras

Voor heerlijke lunches op de mooiste terrassen kan je o.a. terecht op Fort Resort Beemster, Fort WKU (Tull in 't Waal), Geofort (Herwijnen), Fort Vuren, Fort Westoever (Den Helder), Fort Zuid (Spaarndam), Fort Altena (Werkendam) en Fort Everdingen.

Rondleidingen

De forten herbergen prachtige verhalen. Haak aan bij de rondleidingen. Het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentenweekend. En op 8 september is het tevens European Fortress Day.

Veel forten die anders gesloten zijn, zijn dan open voor publiek. Kijk op www.forten.nl voor data, openingstijden, reserveringen of ticketverkoop.


',sans-serif;>',sans-serif;>',sans-serif;">',sans-serif;>
',sans-serif;>