• Gemeente Culemborg

Gasloos: hoe doen we dat in Culemborg?

CULEMBORG Recentelijk berichtten verschillende media over de onrust van bewoners die van het gas af moeten. Zij hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Ook Culemborg gaat aan de slag. Maar hoe wordt dat georganiseerd? Wethouder Joost Reus geeft antwoord.

Culemborg wil natuurlijk ook aardgasvrij. Voor inwoners lijkt dit nogal lastig.

,,We kunnen er niet omheen", aldus Reus. ,,Kijk naar de gevolgen van ons klimaat die zelfs al heel dicht bijkomen als je naar Groningen kijkt. Wij zien natuurlijk ook dat 'van het gas af' een hele klus gaat worden. Linksom of rechtsom: iedereen krijgt ermee te maken, het moet gebeuren! En daarom is het goed dat iedere buurt een warmteplan maakt. Hierin komt bijvoorbeeld te staan of er een warmtenet in de straat komt of dat het electriciteitsnetwerk verzwaard wordt en wat er nodig is om de woningen geschikt te maken voor een aardgasloze toekomst. "

Waarom maakt de gemeente de warmteplannen voor alle buurten niet gewoon zelf?

,,Dat zou kunnen, ja. Maar wij kiezen voor een plan waarin de behoeften en wensen van de buurtbewoners goed verwerkt zijn. En dat kan alleen als inwoners zelf meedoen. Dit kan op verschillende manieren. Sommigen zullen alleen hun energiebehoeften aangeven, anderen willen onderzoeken wat er nog meer mogelijk is voor hun buurt en weer anderen zullen actief alles verzamelen om het buurtwarmteplan vorm te geven. En weer anderen gaan zich na het warmteplan buigen over een goed uitvoeringsplan. Dit begeleiden we goed. Zo kan iedere buurt met een eigen warmteplan komen. "

Het is dus belangrijk dat iedereen meewerkt om zo aan het best mogelijk plan te komen. Maar kán iedereen dat ook?

,,We zullen er alles aan doen om het voor de buurtbewoners zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld iets handigs ontwikkeld: je vult een vragenlijst in en dan komt er een advies uitrollen, specifiek voor jouw huis. Je hoeft dit advies natuurlijk niet op te volgen maar het vormt wel een heel handig uitgangspunt voor verdere informatie of gedachten om jouw keuze te maken. Uiteindelijk wordt jouw keuze meegenomen in het buurtwarmteplan."

En financieel? Het kan flink in de papieren lopen!

,,Dat klopt. En dat willen we zoveel mogelijk beperken. Ook daarom moeten we nu al aan de slag. Begrijp me goed: deze buurtwarmteplannen moet je zien als inventarisatie van alle energiebehoeften. Het geeft iedereen inzicht in wat er moet gebeuren en hoeveel geld hiervoor nodig is. Het geeft dus ook de kans om de kosten te beperken en de financiering zo goed mogelijk te regelen, bijvoorbeeld door de kosten uit te smeren over een langere periode zoals bij een hypotheek. "

Zijn er al buurten begonnen?

,,Ja! We zijn net begonnen in EVA-Lanxmeer. Voor Achter't Zand en Voorkoop treffen we nu voorbereidingen om later dit jaar aan de slag te gaan. "

Meer informatie op www.vrijstadenergie.nl en www.culemborg.nl