• redactie

Geheimen van de Stad: De kap van de Watertoren

CULEMBORG Een lezer van de Culemborgse Courant stelde de vraag aan onze geheime reporter: 'Hoe komt het toch dat de Watertoren nog steeds zo'n lelijke kop heeft?' Over smaak valt te twisten, maar deze vraag is een goede aanleiding om een kijkje te nemen bij het bestuur van Stichting Watertoren Culemborg en vragen te stellen over de laatste stand van zaken over de herbestemming.

 

De Culemborgse Watertoren is in 1911 opgeleverd aan de Gemeente Culemborg en is inmiddels eigendom van waterleidingbedrijf Vitens. Het oorspronkelijke ontwerp van de toren is gemaakt door Visser & Smit Hanab. In 1971 heeft de gemeente een nieuwe kap op de toren geplaatst, want de oude kap begon af te brokkelen. Foto's van vroeger laten zien dat de originele kap helemaal was opgetrokken in baksteen en zelfs kantelen had. Later is uit kostenoverwegingen gekozen voor een aluminium kap, doorn in het oog van een aantal bewoners.

 

WATERWINGEBIED De Watertoren is één van de ankerpunten van de ecologische wijk EVA-Lanxmeer. De wijk heeft haar karakter mede te danken aan de plek. Dit gedeelte van de stad is namelijk een waterwingebied. Om de goede kwaliteit van het water te bewaken zijn er beperkingen opgelegd voor de bouw van de wijk. Ecologie en duurzaamheid zijn daarom de pijlers geweest bij de ontwikkelingen. De uitgangspunten van de wijk vindt Stichting Watertoren Culemborg ook van groot belang bij de herbestemming van de Watertoren. De stichting is sinds zes jaar serieuze gesprekspartner voor de gemeente en Vitens en wil graag dat de Watertoren een nieuwe functie krijgt die past bij de wijk en bij Culemborg. Want sinds 2005 is de Watertoren niet meer in gebruik en wacht op een goed plan voor een nieuwe invulling. Vitens wil de Watertoren verkopen en het bedrijf staat daarbij nadrukkelijk open voor burgerparticipatie.

 

KICK-OFF VERKOOPPROCES Op 5 juli aanstaande is de kick-off van het verkoopproces waarbij Vitens, makelaar Cushman & Wakefield, de gemeente en de stichting aanwezig zullen zijn. Dan wordt ook het startsein gegeven voor het indienen van de plannen voor de herbestemming. Of de Watertoren met de huidige kap moet blijven bestaan of dat deze binnen aanzienlijke tijd mag pronken met een glazen of stenen kap, is aan de toekomstige eigenaar. Wel kunnen stadsbewoners de toren en de kap van dichterbij bekijken, want op 3 juni organiseert Stichting Watertoren Culemborg weer een beklimming.

 

Meer informatie is te vinden op: www.watertorenculemborg.nl.

 

Geheimen ontrafeld

Culemborg is onderweg naar 700 jaar stadsrechten in 2018. In die getallen zit een geheim! Daarom gaat onze eigen 007 agent de komende tijd allerlei geheimen van de stad ontrafelen.  Is er iets wat u altijd al had willen weten? Wie is de man die al roepend door de straten loopt? Wat en waar is precies de hangplek voor ouderen? Wie luidt de klok? Stuur een tip naar de redactie en wie weet wordt binnenkort uw wens vervuld voor het ontrafelen van het geheim wat u altijd had willen weten.