• Henriett Somlai

Geheimen van de Stad: Hangplek voor jonge ouderen

CULEMBORG Wie in de zomermaanden op vrijdag, zaterdag en zondag langs de Oude Vismarkt wandelt, ziet een groepje ouderen genieten van de zon. En van elkaars gesprekken. Te midden van hen zit Marianne Budde, initiatiefnemer van deze ontmoetingsplek. Ze huurt de Oude Vishal van de gemeente en daarmee committeert ze zich aan een aantal doelstellingen, waaronder het bieden van een trefpunt voor buurtbewoners en bezoekers van binnen en buiten Culemborg. Die belofte maakt ze ruimschoots waar. Naast de vaste groep van twaalf buurtbewoners verzamelen zich vele passanten bij dit unieke plekje van Culemborg. Een plek waar je naast een goed gesprek ook terecht kunt voor antieke producten.

Marianne Budde woont ruim dertig jaar in Culemborg. Ze was flink wat jaren lid van de monumentencommissie en haar liefde voor de stad is in al die jaren steeds blijven groeien. Culemborg is voor haar klein, overzichtelijk en wonderschoon. Haar passie voor antiek was al in haar vroege kinderjaren merkbaar. Ze had geen oma's en haar oude buurvrouw in Den Haag werd een soort oma voor haar. De buurvrouw diende bij welgestelde mensen en kreeg regelmatig antiek mee naar huis. De jonge Marianne mocht - wanneer ze iets mooi vond - het ook hebben. Zelfs haar spaargeld besteedde ze aan antieke spullen. Nu verkoopt ze graag antiek en de opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.

Beeld van Manus van Empel

In 1999 maakte Marianne - samen met haar man Henk en andere buurtbewoners - mogelijk dat het beeld van Manus van Empel op het pleintje kwam. Een kunstwerk van Jolanda Prinsen. Op basis van oude verhalen weet Marianne te vertellen dat Manus niet alleen de stadsomroeper en visverkoper was, maar ook een zeer geliefde man. Hij stopte regelmatig extra vis aan arme mensen toe. Vandaar dat zijn beeld terecht op dit pleintje pronkt.

De Oude Vismarkt is in de loop der jaren getuige van vele gesprekken, maar fungeert regelmatig ook als podium voor theater en muziek. Marianne laat met alle liefde foto's en krantenartikelen zien aan geïnteresseerden en vertelt over de oude tijden vol levendigheid op het plein. Eén van de buurtbewoners die hier ook regelmatig komt is Ella Winkel. Ze kwam in 1991 aan de Havendijk wonen en raakte bevriend met Marianne. Deze plek betekent veel voor haar. Hier wordt lief en leed gedeeld en waar nodig helpt iedereen elkaar. Ella voelt zich hier thuis. Zeker omdat tegenwoordig de toevoeging 'jong' op het bord staat: dit is een hangplek voor jonge ouderen.

Geheimen van de stad ontrafeld

Culemborg is onderweg naar 700 jaar stadsrechten in 2018. In die getallen zit een geheim! Daarom gaat onze eigen 007 agent de komende tijd allerlei geheimen van de stad ontrafelen. Is er iets wat u altijd al had willen weten? Wie is de man die al roepend door de straten loopt? Wie luidt de klok? Stuur een tip naar de redactie, culemborgse.courant@bdu.nl, en wie weet wordt binnenkort uw wens vervuld voor het ontrafelen van het geheim wat u altijd had willen weten.