• Henriett Somlai

Gelderse Smaken in de race voor Gelderse Gouden Roos Juryprijs

CULEMBORG Het Elisabeth Weeshuis Museum is één van de acht deelnemers aan het project 'Gelderse Smaken'. Dit museale samenwerkingsverband maakt samen met twee andere projecten kans op de Gelderse Gouden Roos Jury Prijs. Deze tweejaarlijkse erfgoedprijs wordt zaterdag 9 december tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van Erfgoed Gelderland uitgereikt. Mocht de Roos naar 'Gelderse Smaken' gaan, dan neemt Saskia van den Berg van Museum Nijkerk die in ontvangst. 

Directeur van het weeshuismuseum Nicole Spaans legt uit: ,,Sinds een aantal jaren ontmoeten een aantal directeuren van kleine musea in Gelderland elkaar op regelmatige basis om kennis en ervaring te delen. Tijdens een van deze bijeenkomsten rees het idee om gezamenlijk een project te starten met als centraal voeding en gerechten in historisch perspectief. De gedachte hierbij was: samen sta je sterker en kun je meer doen, zeker in de communicatie. Je kunt van elkaar leren en je bent kansrijker in de fondsenwerving. Daarbij werd al snel duidelijk dat een dergelijk gezamenlijk, omvangrijk project van een aantal kleine organisaties niet kan zonder een initiator en coördinator, een spin in het web. Deze rol nam Saskia van den Berg van Museum Nijkerk succesvol op zich. Daar zijn de samenwerkende musea uiteraard erg blij mee. Vandaar dat wij haar naar voren schuiven om de prijs, mocht het zover komen, in ontvangst te nemen. We zijn erg benieuwd en hoopvol, want 'Gelderse Smaken' is voor jong en oud erg leuk en leerzaam. Het omvat onder meer exposities en theater, workshops en culinaire wandelingen."

Op zondag 19 november is de voorstelling Buurvrouw en Buurvrouw bakken een feesttaart te zien in de kapel van Het Weeshuis tijdens Elisabethdag. Een gratis festival voor de hele familie.

Info: www.weeshuismuseum.nl