• Gemeente Culemborg

Gemeente Culemborg gaat elektrisch met eigen wagenpark

CULEMBORG De gemeente Culemborg heeft op 10 augustus de eerste volledig elektrische auto in gebruik genomen. Wethouder Huub van Oorschot nam de sleutels in ontvangst en reed het eerste rondje. Van Oorschot: ,,Elektrische auto's hebben de toekomst; ze zijn schoon, stil en zuinig. Elektrisch rijden helpt om de lucht schoner te maken en maakt ons minder afhankelijk van oprakende en vervuilende brandstoffen zoals benzine en diesel."

De 100% elektrische wagen vervangt de diesel reinigingsauto van de gemeente Culemborg. De elektrische reinigingsauto wordt vanaf nu dagelijks gebruikt om de openbare afvalbakken te legen. De gemeente Culemborg gaat hiermee naast een schone stad, ook voor schoon vervoer. ,,Het beleid van de gemeente is er op gericht om voortaan bij vervanging van een voertuig te kijken of een elektrische variant mogelijk is", zegt wethouder Huub van Oorschot. ,,Dat past goed in ons duurzaamheidsbeleid."

De gemeente Culemborg heeft een wagenpark van 14 voertuigen. De nieuwe elektrische auto is bestemd voor de afdeling stadsbeheer. Het gaat om een Nissan, die volledig op stroom rijdt. De auto wordt elke avond aangesloten op het oplaadpunt op de Triosingel. ,,Op een volle accu kan de wagen zo'n 130 kilometer rijden", aldus Pieter Otte, teamleider bij de afdeling stadsbeheer.