• Theo van Dam - Culemborg

Gerechtelijke stappen tegen plan Spoorzone

CULEMBORG De Verenigde Ondernemers Culemborg (VOC), Belangenbehartiging Bruisend Culemborg (BBBC) en Winkelcentrum Parijsch maken de gang naar de rechter om uitvoering van het plan Spoorzone en met name de verhuizing van Albert Heijn naar het stationsgebied te voorkomen.

Neeltje van Triest

@neeltjevt

De BBBC vreest een totstandkoming van een vierde winkelcentrum, leegloop in de binnenstad en veel gemiste omzet. Op dit moment staat een groot aantal panden leeg en met de verhuizing van publiekstrekker Albert Heijn kunnen dat er snel meer worden.

Giel Smits heeft namens Winkelcentrum Parijsch meerdere malen ingesproken tijdens raadsvergaderingen. De verwachting tien jaar terug was dat Parijsch in tien jaar uit zou groeien naar 1500 woningen; momenteel is dat nog niet de helft. Smits heeft wel een goodwill van 2,4 miljoen euro betaald. Hij schetst dat winkelcentrum Parijsch in het verleden 990 m2 extra winkeloppervlakte toegewezen kreeg. Het Chopinplein en de binnenstad mochten ieder 500m2 winkeloppervlakte extra uitbreiden. Op verzoek van de gemeente hebben de ondernemers op Parijsch de helft hiervan ingeleverd. Later hoorden ze dat deze meters werden toegewezen aan Albert Heijn.

Smits: ,,Wij willen aantonen dat de plannen niet goed zijn voor Culemborg. Diverse raadsleden die voor de plannen hebben gestemd, rekenden er toen al op dat we deze procedure zouden opstarten. Ik heb het idee dat ze de coalitie niet in gevaar wilden brengen. Die was net daarvoor al gevallen op de zwembadkwestie en een tweede val zou te veel zijn. Maar zelfs de Culemborgse vastgoedondernemers gaan mee naar de rechter. Dat is wel een signaal.''

VOC, BBBC en Giel Smits tekenen gezamenlijk bezwaar aan tegen de besluiten over de Spoorzone. Hiervoor is een advocaat ingeschakeld. De juridische procedure is inmiddels gestart.

Label:

Spoorzone