• ZO2Z Award

    Plus

Giel Smits 'Beste supermarktondernemer' van Nederland

CULEMBORG Het is een topjaar voor Plus Giel Smits! Wat begon in juni 2018 met de uitverkiezing tot "Beste Ondernemer van Culemborg", werd gevolgd door de 2e plaats in de verkiezing Beste Plus van Nederland (op 0.02 van de 1e plaats) en werd bekroond door dinsdag uitgeroepen te worden tot "Beste Supermarktondernemer van Nederland. Die laatste prijs werd uitgereikt tijdens De Dag van het Vakcentrum in de vorm van de ZO2Z Award (Zelfstandig Ondernemer Onderscheidt Zich). Nog nooit eerder voorgekomen, was dat Giel Smits deze prestigieuze prijs in 2009 ook al in ontvangst mocht nemen.

De ZO²Z Award is de prijs voor de beste zelfstandige supermarktondernemer van Nederland. De winnaar mag deze titel twee jaar lang voeren. Met de competitie wil het Vakcentrum de meerwaarde van de zelfstandige ondernemer voor de Nederlandse economie en voor de lokale gemeenschap benadrukken. De provinciewinnaar Giel Smits is uiteindelijk ook de eindwinnaar geworden. Giel Smits schreef voor de ZO2Z competitie in met zijn winkel aan het Koopmansgildeplein in Culemborg. Hij heeft daarnaast nog een winkel in De Meern.

Giel Smits heeft bewezen dat hij inmiddels meer dan 15 jaar het begrip onderscheidend ondernemerschap in de volle breedte kan doorvoeren en verbreden. Dit betekent zowel aandacht voor milieu, energie en assortiment als voor een duurzaam personeelsbeleid en de lokale betrokkenheid. Smits loopt voorop in de toepassing van technologische ontwikkelingen om de energiebelasting van zijn bedrijf zo veel mogelijk te beperken. De inzet van een bestelauto waarvan de koeling van energie wordt voorzien uit zonnepanelen op het dak van de auto is daarvan een recent voorbeeld.

Smits investeert nadrukkelijk in zijn medewerkers en hun opleiding. Zijn eigen rol ziet hij dan ook als ,,het faciliteren van de medewerkers, zij moeten hun werk op een prettige en aangename manier, goed kunnen doen." Hij hecht daarbij groot belang aan een goed beeld van het werken in de supermarkt. ,,Op de middelbare scholen proberen wij het supermarktvak te promoten. Wij nodigen ook regelmatig scholen in onze winkel uit om op die manier de branche interessant en aantrekkelijk te maken voor potentiële medewerkers. Wij bespreken zelfs onze interne resultaten met hen", aldus Giel Smits.

Smits ziet het als zijn missie de consument dichter bij lekker eten en drinken te brengen. Dit betekent ook dat hij naast het reguliere Plus-assortiment een breed lokaal assortiment biedt. Boven de winkel beschikt Smits over een grote kookstudio waar regelmatig bier- en wijnproeverijen en wijn-en-spijsavonden worden gehouden. Tijdens kinderkookworkshops leren kinderen van alles over groente, fruit en vitamines.

BUURT AED EN BLOEDRUKMETEN EN BLOEDRUKMETEN Dat Giel Smits verder kijkt als de muren van zijn supermarkt, blijkt ook weer uit het initiatief om samen met het Rode Kruis Culemborg AED workshops te organiseren. ,,Er worden in Culemborg, net als aan onze eigen winkelpui, steeds meer buurt AED's geïnitieerd. Maar wie kan die bedienen? Daarom leek het ons goed dit aan te bieden."

Ook stelt Plus Giel Smits op 27, 28 en 29 mei samen met de Hartstichting een bloeddrukmeetpunt op in zijn winkel. Elke consument kan gratis zijn/haar bloeddruk laten meten en advies krijgen hoe met de uitslag om te gaan. "Het is belangrijk je bloeddruk te kennen omdat een te hoge bloeddruk de kans op hart de vaatziekten vergroot. Zolang je de waardes niet kent, kun je er ook niets aan doen." Vandaar dat dit initiatief wordt genomen. Bovendien voel je niet altijd dat je een te hoge bloeddruk hebt en is de drempel voor een arts bezoek vaak te groot. Nu kun je op een laagdrempelige manier het laten meten.