• Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam

Goedbezocht congres basisinkomen

CULEMBORG Burgemeester Gerdo van Grootheest opende zondag het Nationaal Congres Basisinkomen. Het congres had als doel een betere begripsvorming over een onvoorwaardelijk basisinkomen en de aftrap voor een fatsoenlijk experiment in Rivierenland. Van Grootheest zei in zijn openingswoord trots te zijn op drie actieve Rivierenlanders. Hij doelde op de organisatoren Roos Rispens, Jolanda Verburg en Baukelien Franken.

Congrescentrum UniePlaza zat vol, ondanks de griepgolf en het werk aan het treinspoor. Een groot deel van de middag werd in groepen van gedachten gewisseld. Bedreven gespreksleiders vertelden de uitkomst. Over het algemeen was de conclusie dat een basisinkomen tot meer vrijheid, minder stress, meer gezondheid en ondernemender mensen zal leiden.

Bij de keuze voor uitbetaling in euro's of in natura, werd unaniem voor het eerste gekozen, omdat uitbetalen in natura juist een hele complexiteit toevoegt. De Vereniging van het Basisinkomen stelt in een rekentool voor alle huishoudens van 600,- euro te voorzien, aangevuld met 650,- euro per volwassene en 300,- euro per kind per maand. Niemand gaat er dan op achteruit en iedereen mag onbeperkt bijverdienen. De rekentool op basisinkomen.nl laat zien dat het financierbaar is. Baantjes die minder populair zijn, moeten eenvoudigweg beter betaald gaan worden.

Transitiedeskundige Jan Rotmans liet via een videoboodschap weten, dat in de toekomst nieuwe betaalde banen voor mensen gecreëerd gaan worden maar dat in de beste rekenmodellen deze de geautomatiseerde functies niet kunnen vervangen. Het is dus zaak dat we in de toekomst arbeid en inkomen gaan loskoppelen. De volgende stap van de drie dames is om vermogende fondsen en televisieproducenten te interesseren om een 2-jarig experiment te gaan financieren. De tijd lijkt er rijp voor. Alhoewel bijna iedereen liever zag dat het basisinkomen gewoon direct voor iedereen ingevoerd gaat worden.