• Zaak
  • Felicia de Leng

Hartverwarmende wake voor Maksim en Denis

ZEIST Om Maksim en Dennis Andropov een hart onder de riem te steken, was er afgelopen donderdagavond bij het detentiecentrum Zeist een wake. De Culemborgse jongens waren hierheen gebracht vanwege hun voorgenomen uitzetting naar Oekraïne deze zaterdag. Dit na de beschikking om hun beroep op een verblijfsvergunning om humanitaire redenen af te wijzen.

door Simon Dijk

Veertig mensen verzamelden zich bij de hekken van het centrum. Leerkrachten, politici, mensen van het Burgerinitiatief Kinderpardon Culemborg, Amnesty, Wake Zeist en De Goede Zaak deelden de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Al eerder die middag bezocht een leerkracht met kinderen van school Maksim en Dennis. Maksim was verheugd te horen dat er mensen speciaal voor hen zouden komen. Vijf kinderen van basisschool Blink mochten met hun lerares mee naar binnen, om even op een speciale kinderafdeling met de jongens te spelen.

Maksim mocht via de vaste telefoon met één van de ouders bij de wake bellen: ,,Jullie blijven toch wel voor ons vechten", een wens die meegenomen werd naar Culemborg. Daar zet Burgerinitiatief zich met behulp van een advocaat in voor een menswaardige behandeling van deze kinderen.

WE SHALL OVERCOME Ook Simone Visser waakte afgelopen donderdagavond bij het detentiecentrum om aandacht te geven aan de hier opgesloten jongens Andropov. Visser, ziekenhuispredikant en geestelijk verzorger, zet zich regelmatig in voor een rechtvaardiger Kinderpardon. Door te preken in de Bethelkerk te Den Haag in de doorgaande dienst voor het met uitzetting bedreigde Armeense gezin. En voor het Burgerinitiatief Kinderpardon Culemborg. Visser is in Culemborg voorzitter van het bestuur van de Christen Unie. Zij verwoordt haar ervaringen.

Visser: ,,Donderdagavond 13 december: wake bij het detentiecentrum in Zeist. Weer zijn we met een groep uit Culemborg en met andere deelnemers aan 'kerkwakes' bij elkaar omdat Maksim en Denis Andropov, direct na hun wekelijkse meldplicht opgepakt zijn door de DT&V en naar Zeist gebracht zijn. Tijdens het zingen van 'als alles duister is' kwam er een politiebusje poolshoogte nemen. Raadslid Conny de Laat licht toe hoe zij met andere raadsleden voor/achter de schermen in gesprek is met de burgemeester en wethouders over de situatie van de kinderen Andropov. Susanna vertelt over haar bezoek aan de jongens binnen. Vervolgens meldt een vader dat hij contact heeft met Maksim en dat de jongens erop rekenen dat we weer hun namen gaan roepen in het bos, zoals de vorige keer in de zomer. Na de bloemen in het hek gevlochten te hebben, gaan we op pad. Door de vrieskou het donkere bos in. Via GPS van een van de klasgenoten van Denis komen we te weten waar de jongens zich ongeveer bevinden, achter de metershoge muur, omgeven met prikkeldraad. Luid roepen we de namen: Maksim, Denis, wij zijn hier voor jullie. Tien keer achter elkaar. Daarna gaan we zingen. Gelukkig hebben we een ervaren cantorijzanger in ons midden. Met een prachtige volle basstem zet hij in: 'We shall overcome'. Hoe langer we aan het zingen zijn, hoe meer ik de verbinding voel met de zwarte Amerikanen, die tijdens de mars in Alabama dit lied zongen, samen met Martin Luther King. Als deelnemers aan de kerkwaken, hier in Zeist, en in de permanente kerkwake in de Bethelkerk, maken we onderdeel uit van een geweldloosverzetbeweging. Het is een geweldloos verzet tegen de onbarmhartige uitvoering van de asielwetgeving. Onschuldige kinderen, maar ook een blinde homo uit Iran worden hierdoor geschaad. We shall overcome, some day!"

BRIEF COLLEGENog tijdens de wake bereikt raadslid Conny de Laat het bericht dat het college van burgemeester en wethouders van Culemborg vrijdagochtend een brief aan staatssecretaris Harbers zal versturen. Om zo hun zorgen over de situatie van de kinderen over te brengen. De brief is te lezen via: https://www.culemborg.nl/inwoners/nieuws_3766/item/brief-aan-staatssecretaris-harbers_9523.html.

#BOOS Ook Tim Hofman van de documentaire Terug Naar Je Eige-Land, waarin de broers een hoofdrol speelden, besteedt aandacht aan de voorgenomen uitzetting en de actie van het Burgerinitiatief. Zij zijn in een nieuwe documentaire te zien: https://youtu.be/tkHhFBk8Rp8.