'Havenmees' blikt tevreden terug op tweede seizoen op eigen benen

CULEMBORG Havenmeester en campingbeheerder Ad Moerman - 'Havenmees' voor intimi - kijkt tevreden terug op het seizoen dat op z'n einde loopt. Samen met Hubert Verspui is hij aanspreekpunt voor alle gebruikers van de haven en camping De Helling. ,,Je merkt dat het allemaal al weer soepeler loopt dan vorig jaar. We zijn beperkt aanwezig, maar natuurlijk wel 24/7 telefonisch bereikbaar. De 'vaste' bewoners zijn hier inmiddels aan gewend."

Samen met vele vrijwilligers is er veel werk verzet. Het achterstallig onderhoud is weggewerkt, er is een hek geplaatst voor meer veiligheid, er zijn camera's opgehangen en er is werk gemaakt van passende beplanting. ,,We krijgen van onze gasten veel complimenten dat het terrein en alle voorzieningen er ieder jaar beter uit gaan zien", vertelt Moerman.

Moerman geniet van de ontmoetingen met zeer verschillende mensen. ,,Met Culemborg Blues stonden de tenten en caravans gezellig dicht op elkaar, zodat we wat meer gasten konden laten overnachten. Gisteren stond er ineens een vriendengroep met tot camper verbouwde touringcar op weg naar de Mudrace op de stoep, ook leuk."

Nu de boten weer uit het water gaan, probeertMoerman alles gesmeerd te laten verlopen voor zowel booteigenaren als roeiers, die van dezelfde helling gebruik maken. ,,Als havenmees probeer je de belangen van de gasten, vrijwilligers, "vaste" havenbewoners en het bestuur zo optimaal mogelijk in te vullen. Met een vriendelijk gezicht duidelijk zijn, zodat iedereen weet waar ie aan toe is, is mijn rol."

Seizoenkampeerder Henk Molders is enthousiast over de veranderingen. Samen met een aantal andere Culemborgers staat hij al een aantal jaren het hele seizoen op het kampeerterrein direct aan de Lek. ,,Het is beter georganiseerd, schoner en veiliger. Er is meer controle en rust op het terrein. Dat maakt het verblijf voor ons prettiger. Je pakt eens een klusje op als dat nodig is. Je doet het met z'n allen en je weet voor wie je het doet: we plukken er allemaal de vruchten van als de kosten van jachthaven en camping binnen de perken blijven."

Ook louter tevreden geluiden van voorzitter Roland Reverda: ,,Steeds meer kampeerders en passanten met een boot weten ons te vinden. We gaan dan ook verder met investeren in het haventerrein: volgend seizoen komen er twee trekkershutten, nog zes verharde camperplaatsen extra en een afwas/toiletaccommodatie. Met uitgebreide informatie over Culemborg en omstreken proberen we onze stad te promoten en gasten over te halen om nog een nachtje te blijven. We doen alles om de kosten laag te houden en de voorzieningen te verbeteren. Met de gemeente vindt overleg plaats, om de toeristenbelasting, nu nog struikelblok voor onze gasten, aan te passen."

Eind 2013 sloten WatersportVereniging (WV) De Helling en Scouting Triton, de belangrijkste gebruikers van de Culemborgse jachthaven, een erfpachtovereenkomst met de gemeente Culemborg. Beide clubs zijn verenigd in Stichting Jachthaven en Camping De Helling en nu zelf verantwoordelijk voor exploitatie en onderhoud van haven en camping. Zij pachten de grond 25 jaar van de gemeente, opstallen en aanlegsteigers zijn gekocht. Dankzij de enthousiaste inzet van veel vrijwilligers blijven de tarieven betaalbaar voor de 700 Hellingleden en passanten op de camping of in de jachthaven. Deze constructie bespaart de gemeente jaarlijks een ton.