Heen en Weer tussen Spoel en stad

Kunstenaar Ellen van Vollenhoven gaat voor verbinding

CULEMBORG Culemborg kent een aantal parels. Daar is ook beeldend kunstenaar Ellen van Vollenhoven van overtuigd. Daarom bedacht ze om tijdens haar verblijf als Artist in Residence op Werk aan het Spoel het thema 'Heen en weer' uit de diepen. In ontmoetingen, woord en vooral in beeld. Ze pendelt zelf bijna dagelijks tussen Spoel en stad. Deze week sluit ze haar residentie af met een eindexpositie. Ook kunnen stadsbewoners op donderdag 28 januari en vrijdag 29 januari om 10.30 uur deelnemen aan een verkenningstocht langs mooie plekken, boeiende verhalen en kunst.

door Henriett Somlai

@HenriettSomlai

Ellen van Vollenhoven is beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van Stadslab de Blauwe Leeuw, een pop-up atelier en creatieve broedplaats aan de Prijssestraat. Afgelopen twee maanden was Van Vollenhoven Artist in Residence op Werk aan het Spoel. ,,Door mijn verblijf op het Spoel kon ik het thema Heen en weer verder ontwikkelen", vertelt ze over haar reis van afgelopen tijd, geïnspireerd door mens en omgeving in Culemborg. ,,Ik onderzoek graag de filosofische kant en de letterlijke kant van beweging: de verplaatsing tussen verschillende plekken, de beweging tussen verleden, heden, toekomst enzovoorts. Het resultaat zie je terug in mijn werk waarin ik diverse disciplines combineer van schilderwerk tot fotografie en teksten. Ook heb ik afgelopen tijd geëxperimenteerd met het feit dat ik ook buiten werk heb gemaakt. Mijn onderzoek in de natuur heb ik in het atelier uitgewerkt en weer naar buiten gebracht om daar een monumentaal kunstwerk van te maken. Het verblijf op Werk aan het Spoel inspireerde mij tot nieuwe ontdekkingen! Ook genoot ik van de rust en de dynamiek van ontmoetingen met bezoekers en voorbijgangers."

Het werk van Van Vollenhoven is deze week te zien op vier plekken in Culemborg: in Brasserie Het Kasteeltje, in Stadslab de Blauwe Leeuw, in de Veldkeuken en in het atelier op Werk aan het Spoel. ,,Mijn slotexpositie is op zaterdag 30 januari tussen 16.00 uur en 20.00 uur op Werk aan het Spoel. En deze week houd ik ook diverse verkenningstochten tussen Spoel en stad waarbij ik met de deelnemers op de fiets stap en onderweg stilsta bij een aantal mooie plekken. Ik vertel er ook iets over. En, ook al eindigt mijn residentie, ik heb hier nog veel te doen…". Voor wie deze week niet kan deelnemen aan de programma's van Van Vollenhoven is ook na januari veel te ontdekken in Stadslab de Blauwe Leeuw aan de Prijssestraat 26.

,,Mijn Stadslab is een tijdelijke plek waar ik mijn atelier openzet voor iedereen die een plan heeft en het leuk vindt om creatievelingen mee te laten denken. Ik ben continu in beweging en trek van plek naar plek. Voorlopig aan de Prijssestraat en daarna mogelijk verder. En ook al verandert de plek waar ik werk van tijd tot tijd, mijn gedachtegoed draag ik altijd bij me."

Info: www.ellenvanvollenhoven.nl.