• Theo van Dam - Culemborg

Heinz Friesen benoemd tot "Commilito Honoris Causa"

CULEMBORG Donderdag 11 februari tijdens de generale repetitie van het Visscher Winter Concert werd Heinz Friesen van Pieter Aafjes in het zonnetje gezet door Alex Schillings, voorzitter van de Bond van orkest Dirigenten.

Deze bond werd in 1928 opgericht door een aantal Amsterdamse dirigenten met als hoofddoel bescherming van het dirigentenvak. Een belangrijk resultaat van het werk van de BvO vanuit de doelstelling , bevordering en verbetering van de amateurblaasmuziek. ,,Iemand", zo sprak Alex Schillings, ,,die zich tijdens zijn muzikale carrière zeker heeft ingezet voor de blaasmuziek in Nederland is zeker Heinz Friesen. Een dirigent die met zijn natuurlijk charisma en pedagogische kwaliteiten het allerbeste in zijn muzikanten naar boven weet te halen. Die alleen al bij zijn opkomst op het podium de wijze mannen achter de jurytafel in verlegenheid weet te brengen. Die ver boven het maaiveld weet uit de stijgen door bovenmodaal muzikaal talent te bundelen aan een ongebreidelde liefde voor muziek. Tot het handjevol orkestleiders dat aan deze profielschets voldoet behoort ongetwijfeld Heinz Friesen. Maar de vele concourssuccessen zijn niet de enige reden waarom de Oudenbosschenaar is verworden tot een van de iconen van de Nederlandse amateur-blaasmuziek. Heinz Friesen stond de afgelopen halve eeuw aan de wieg van een aantal zeer ingrijpende ontwikkelingen in de wereld van de blaasmuziek. Vanaf het prille begin van zijn carrière geldt de inmiddels tweeentachtigjarige musicus als een vurig pleitbezorger van het spelen van grote symfonische concertwerken door harmonieorkesten. Mede door zijn niet-aflatende geestdrift kreeg de harmoniemuziek in de afgelopen decennia een volwassen uitstraling."

Nooit eerder sinds de oprichting van de BvO was deze ere titel aan een dirigent uitgereikt, daarom een zeer bijzondere onderbreking van de repetitie, deze avond. Een daverend applaus van de orkestleden voor hun dirigent. Want zowel bestuur als de leden van Pieter Aafjes zijn er trots op dat deze dirigent nog steeds voor het orkest staat.