• Een van de boze vrouwen van de winnende wagen van Culemborg laat zien dat ze blij is met de uitslag. Culemborg 700 staat centraal en de Culemborgse Vrouwenopstand in 1650 is het onderwerp.

  Raphael Drent
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Theo van Dam - Culemborg
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest

'Het corso is gered'

,,Het corso is gered, we gaan gewoon door'', woordvoerder Fred Eggink slaakt een zucht van verlichting. En dat het spannend was, benadrukt voorzitter Rian Verwoert voorafgaand aan de uitreiking van de publieksprijs. Rian Verwoert begon zijn toespraak met een aankondiging: ,,De begroting is dicht, we hebben voldoende betalende bezoekers binnen gekregen om volgend jaar verder door te gaan. We beginnen morgen met de organisatie van het 59e fruitcorso in september 2019.''

Maar de start van het Tielse corso wordt traditioneel meerdere malen gevierd. Allereerst met de presentatie van de maquettes, daarna met de opening van de mozaïeken langs de stadsgracht. En dan het corso.

Zaterdagochtend in alle vroegte komen twaalf grote en zes jeugdcorsowagens één voor één aan op het veilingterrein. Daar worden ze door een deskundige jury beoordeeld op idee, vorm, kleur en productgebruik. Later wordt de presentatie op het parcours beoordeeld. Inmiddels staan de deelnemers aan het kindercorso gereed, maakt de muziek zich op en staan Maaike en Kriekske paraat.

De tribunes stromen langzaam vol met plakkers, dagjestoeristen die al dan niet met een touringcar naar Tiel komen, vips en andere bezoekers. Ook de straten van het parcours worden steeds voller. De kassa's rinkelen. Dit is een spannend moment, want na jaren moet er weer betaald worden om de corsowagens te bewonderen.

Voorafgaand aan de start van de corsostoet kondigt voorzitter Rian Verwoert aan dat het Tielse fruitcorso voortaan onder de naam Oogstfeest Fruitdelta Rivierenland verder gaat. Ook onthult hij de nieuwe bronzen wisselbokaal; en vrolijke Flip met veel fruit om zich heen.

Dan start het kindercorso, de presentatie van de jeugdwagens en uiteindelijk de grote corsowagens. Culemborg is dit jaar de winnaar van de grote wagens, de jeugd van Geldermalsen bij de jeugd.

Culemborg verschijnt met een opmerkelijk decor op het Tielse Fruitcorso. Culemborg 700 staat centraal en de Culemborgse Vrouwenopstand in 1650 is het onderwerp. Een toneel vol geschiedenis, nostalgie én strijdlust. Het stadhuis met ingegooide ramen is het doelwit van boze vrouwen die het niet pikken dat er extra meelbelasting wordt geheven. De figuratie op het parcours is spannend en zelfs na het bekendmaken van de eerste prijs is de twijfel tussen boosheid en vreugde zichtbaar.

Ontwerpster Thea van Dalen: ,,We hebben hoog ingezet en de pijl en boog strak aangespannen. Maar wat zijn we blij.'' Ook mede-ontwerper Pieter Meeuwissen kan zijn geluk niet op. Wel wil hij nog even kwijt dat hij veel geoefend heeft om de vrouwen zo boos te krijgen. Voorzitter Hans Kool neemt de fonkelnieuwe wisselbeker in ontvangst en deelt hem al snel met de rest van de plakkers. Maas en Waal met de fraaie wagen Paddo's, met twee totaal verschillende kanten, eindigt als tweede. De Juwelendief van Drumpt derde, Buren vierde en Maurik zeer verrassend vijfde. Dit is de eerste wagen van ontwerper Suzanne van Ommeren.

De jeugd achter de jeugdcorsowagen van Geldermalsen schrikt zich een hoedje als ze horen dat ze eerste zijn. Iets wat helemaal buiten hun verwachting ligt, want ze kampten met flinke pech. Ze kwamen te laat binnen en verschenen met 'maar' twee koninklijke kikkers op het parcours. Daar hoorde nog een zwaan bij, maar die is in twee stukken gebroken. Ontwerper en begeleider Bert van Erkom kan zijn geluk niet op. Later halen de prikkelende wespen op de grote wagen van Geldermalsen, waar hij mede-ontwerper van is, een achtste plaats. Culemborg wordt bij de jeugd tweede en Zoelen is nummer drie.

De wielerkoers die tussen het Fruitcorso en Corso by Night in gepland staat kent een verlate start, omdat het corso wat uitgelopen is. Maar de diverse burgemeesters klimmen toch samen met medewerkers van Fruit Delta sportief op de fiets en openen de tussentijdse wielerkoers. Daarna gaat het officiële programma van start.

Mede-organisator Jan Lemmers: ,,Het was voor mij een geslaagde koers, maar ik weet niet of deze opzet zo past in het geheel van het corso. Ik zou toch liever zien dat na de eerste twee ritten meer een showband de toeschouwers op het Taluud vermaken. Maar het was de eerste keer, we gaan nu evalueren.''

Vanaf 20.30 uur is het de tijd voor Corso by Night. Een nieuw fenomeen waarbij de verlichte wagens zich van hun allermooiste kant tonen. En het is een succes van de bovenste plank. De straten staan vol, de tribunes zijn minder gevuld. De kaasmakers van Kerk-Avezaath ontvangen uiteindelijk de eer om zich de eerste winnaar van Corso by Night te noemen. Neerijnen pakt uit met Yin Yang Expierence, maar moet genoegen nemen met een tweede plaats. De derde plaats is voor Maas en Waal en Buren. Bij de jeugd gaat de eerste prijs naar de zeesterren van Tiel, gevolgd door de huisvogels van Drumpt. Culemborg ontvangt de derde plaats.

Fred Eggink: ,,Omdat overdag de tribune voor het merendeel door touroperators wordt gevuld, bleef het 's avonds leeg. Het avondbezoek moet nog groeien, ook touroperators kijken eerst de kat uit de boom.'' Maar met het eindresultaat en het enthousiasme waarmee deze eerste Corso by Night is ontvangen, ziet Eggink de toekomst zonnig in.

Zondag is het de dag van het tentoonstellen van de wagens en de tweede dag van het foodtruckfestival op het Kalverbos. Veel bezoekers komen er op af en genieten van kleur, geur, muziek, feest en lekker eten. En aan het einde van de zondagmiddag zijn de publieksprijzen bekendgemaakt. Bij de jeugd is wederom Geldermalsen eerste. Bij de grote wagens gaat de publieksprijs naar de oude besjes van Buren. De publieksprijs van de fruitmozaïeken is voor de mozaïek van de leggers van J.P. van de Bentstichting.

In totaal bezochten afgelopen weekeinde bijna 65.000 bezoekers het oogstfeest van FruitDelta Rivierenland. De organisatie verwacht na drie dagen tussen de 70.000 en 75.000 bezoekers te eindigen.